Φάβα: το παραδοσιακό όσπριο της Σαντορίνης. Το μυστικό βρίσκεται στο άλεσμα και στο να καταφέρετε να πετύχετε τον τέλειο χυλό. Η παρακάτω συνταγή θα σας βοηθήσει να το πετύχετε!

Συστατικά

  • ½ κιλό (2 ½ φλ. περίπου) φάβα
  • 5 περίπου φλ. νερό,
  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα,
  • 6-7 κουταλιές ελαιόλαδο,
  • αλάτι, πιπέρι,
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φρέσκο κρεμμυδάκι για πασπάλισμα (προαιρετικά).

Βήματα

Ξεπλένετε καλά τη φάβα σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό και τη βάζετε σε μια μέτρια κατσαρόλα.

Προσθέτετε τα 5 φλ. κρύο νερό και τη βράζετε σε δυνατή φωτιά.

Μόλις κοχλάσει, την ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα.

Προσθέτετε τα κρεμμύδια και όταν κοχλάσει ξανά, χαμηλώνετε τη φωτιά, μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και τη σιγοβράζετε, ελέγχοντας πού και πού αν χρειάζεται επιπλέον νερό.

Όταν μαλακώσει καλά και αρχίσει να λιώνει, την αλατοπιπερώνετε.

Η φάβα δεν πρέπει να στεγνώσει, αλλά ούτε να έχει μέσα νερό, γι’ αυτό, αφαιρείτε το περισσό προσεχτικά, με κουτάλι.

Ανακατεύετε μέσα το ελαιόλαδο.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει λίγο για 10 περίπου λεπτά.

Ύστερα, την αλέθετε είτε στο μπλέντερ, είτε στο πολυμίξερ, τμηματικά αν χρειαστεί, για να γίνει ένας λείος πουρές (αν είναι αραιός μη σας ανησυχεί, όσο κρυώνει θα πήζει).

Τη σερβίρετε ραντισμένη με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και αν θέλετε, την πασπαλίζετε με λίγο μαϊντανό ή φρέσκο κρεμμυδάκι.

Κι έχετε φτιάξει την τέλεια φάβα σαν της Σαντορίνης.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φάβα από μαύρους γίγαντες με άνηθο

Φάβα με κόκκινες φακές

Σαλάτα λάχανο με φάβα

Κεφτέδες από φάβα με λαδολέμονο ντομάτας!

 

 





Source link