Η μαγειρίτσα αποτελεί το πολυαγαπημένο, παραδοσιακό φαγητό που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα, αμέσως μετά την Ανάσταση.
Επειδή, λοιπόν, είμαστε σίγουροι πως βρίσκεστε ήδη σε συνεχή αναζήτηση των ανάλογων συνταγών, σας έχουμε πεντανόστιμες, εναλλακτικές συνταγές μαγειρίτσας με ελάχιστες θερμίδες που μπορείτε να καταναλώσετε χωρίς καμία απολύτως ενοχή.
Η αυθεντική, πατροπαράδοτη συνταγή που όλοι λατρεύουμε
Υλικά
1,5 κιλό συκωταριά κομμένη σε κύβους
1 λεπτό έντερο περίπου 300 γραμμαρίων καθαρισμένο και κομμένο σε κομματάκια
1 ματσάκι άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο μαρούλι ψιλοκομμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
150ml λευκό, ξηρό κρασί
150ml ελαιόλαδο
100 γραμμάρια ρύζι γλασέ
2 κρόκοι και 2 ασπράδια αυγού
1 κ.σούπας ξύδι
Χυμός από ένα λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε άφθονο νερό, μαζί με αλάτι και μόλις πάρει μια βράση βυθίστε τα όργανα του αρνιού, εκτός από το έντερο.
- Μαγειρέψτε για 2 λεπτά, έως ότου αλλάξουν χρώμα και μαλακώσουν.
- Σουρώστε το κρέας και χύστε το νερό.
- Ζεστάνετε το λάδι στο ίδιο σκεύος και σοτάρετε τα κρεμμύδια με το αλάτι και το μαρούλι για 2 λεπτά μέχρι να συρρικνωθούν σε μέγεθος.
- Προσθέστε το συκώτι, τα όργανα και το έντερο, μαζί με τα μυρωδικά σας και σοτάρετε για 3 λεπτά.
- Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 3 λεπτά.
- Προσθέστε το ρύζι και αφήστε το να μαγειρευτεί για 20 λεπτά.
- Σε ένα μπολ χτυπήστε τα ασπράδια με το ξύδι και το αλάτι μέχρι να σχηματιστεί μια μαρέγκα.
- Σε ένα άλλο σκεύος ανακατέψτε τους κρόκους με το λεμόνι.
- Προσθέστε την μαρέγκα, ανακατέψτε και προσθέστε σταδιακά ζωμό από τη σούπα στο αυγό ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να ζεσταθεί το μείγμα.
- Στη συνέχεια αδειάστε το μείγμα με το αυγό στη μαγειρίτσα και αναμείξτε.
- Αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και σερβίρετε.
Θερμίδες: 300
Μαγειρίτσα για…αρχάριους
Υλικά
1 κιλό βόειο κρέας κομμένο σε κύβους
1 μεγάλο μαρούλι ψιλοκομμένο
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μάτσο άνηθο και μαιντανό ψιλοκομμένο
100ml ξηρό, λευκό κρασί
Αλάτι και πιπέρι
Χυμός από δυο λεμόνια
2 κρόκους αυγών
2 κ.σούπας κόρν φλάουρ
80ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε τα κρεμμύδια σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέστε το κρέας και συνεχίστε το σοτάρισμα έως ότου να ροδίσει.
- Ρίξτε το κρασί και αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί για δυο λεπτά.
- Προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι και καλύψτε με νερό.
- Βράστε για 50 λεπτά και τα τελευταία 15 λεπτά προσθέστε το μαρούλι.
- Χτυπήστε τους κρόκους αυγού με το κορν φλάουρ και προσθέστε αργά 200ml ζωμό από τη σούπα σας με ένα κουτάλι.
- Χτυπήστε το μείγμα και χύστε το στη σούπα.
- Ανακατέψτε συνεχόμενα.
- Προσθέστε τον άνηθο και απολαύστε το γεύμα σας.
Θερμίδες: 280
H vegetarian εκδοχή της μαγειρίτσας που αξίζει να δοκιμάσετε
Υλικά
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ κιλό μανιτάρια
½ μάτσο άνηθο και δυόσμο ψιλοκομμένο
½ κιλό σπανάκι
2 κ.σούπας ρύζι
4 φλιτζάνια βραστό νερό
2 κρόκοι αυγών
Χυμός από ένα λεμόνι
Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και στη συνέχεια σοτάρετε τα κρεμμύδια με τα φρέσκα μανιτάρια.
- Προσθέστε το ρύζι, λίγο ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι.
- Μαγειρέψτε για 10 λεπτά.
- Προσθέστε το σπανάκι, τον άνηθο, τον δυόσμο και μαγειρέψτε για 10 λεπτά.
- Σε ένα μπολ χτυπήστε τους κρόκους με το λεμόνι και προσθέστε αργά δυο κουταλιές από τον ζωμό της σούπας.
- Ανακατέψτε το μείγμα και ρίξτε το στη σούπα.
- Βράστε σε χαμηλή θερμοκρασία για ένα λεπτό και απολαύστε την!
Θερμίδες: 200
Keto μαγειρίτσα χωρίς, σχεδόν, καθόλου υδατάνθρακες
Υλικά
500γρ. Συκωταριά
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 αποξηραμένα φύλλα δάφνης
2 κ.σούπας βούτυρο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φυτικό)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 λίτρα ζεστό νερό
3 κρόκοι αυγών
1 κ.γλυκού πιπέρι
Χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
3 κ.σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Πλύνετε και καθαρίστε το κρέας.
- Ψιλοκόψτε το και αφήστε το στην άκρη.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίξτε το μισό λάδι και προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμυδάκι.
- Προσθέστε το κρέας και αφήστε το να αλλάξει χρώμα.
- Στη συνέχεια συμπληρώστε ένα λίτρο νερό, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατέψτε και αφήστε το να βράσει για 30 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Προσθέστε το υπόλοιπο νερό και αφήστε το για άλλα 30 λεπτά.
- Χτυπήστε τους κρόκους, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.
- Προσθέστε στο μείγμα λίγο ζωμό σούπας.
- Χτυπήστε ελαφρά και προσθέστε το στη σούπα σας.
- Ανακατέψτε την ελαφρά για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετε. Μπορείτε να πασπαλίσετε και με φρέσκο άνηθο.
Θερμίδες: 260
Εν τέλει, αξίζει να γνωρίζετε πως η μαγειρίτσα αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό φαγητό που αξίζει να καταναλώσετε, λόγω όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών που περιέχει το κρέας, αλλά και τα λαχανικά.
Καταναλώστε χωρίς ενοχές, αλλά πάντοτε με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία.
Σας ευχόμαστε να χαρείτε κάθε στιγμή μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!
Διαβάστε σχετικά άρθρα
Μαγειρίτσα με συκώτι και μανιτάρια
Πώς φτιάχνεται η παραδοσιακή «μαμαδίστικη» μαγειρίτσα;
Πηγές
https://www.notguiltyfood.com/gr/en/easter/mageiritsa-me-manitaria/