Υλικά
- 1 πάπια
- 3 – 4 πορτοκάλια (2 φλιτζάνια χυμό)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- Μια χούφτα φρέσκα κλαράκια θυμάρι (ή κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι)
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ½ κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο
- 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας
- 2 φλιτζάνια λευκό ξηρό κρασί
- 2 καφέ κρεμμύδια
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Παρασκευή
Βήμα 1 Αφαιρέστε τη πάπια που βρίσκεται όλη τη νύχτα στο ψυγείο και αφήστε τη να ζεσταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά. Κόψτε τα μπούτια (φτερά) και το λαιμό και με ένα μικρό μαχαίρι, χαράξετε απαλά το δέρμα.
Βήμα 2 Αλατοπιπερώνουμε καλά τη πάπια τόσο έξω όσο και μέσα. Προσθέτουμε επίσης μισό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους, το θυμάρι, τις φέτες πορτοκαλιού και τις σκελίδες σκόρδο. Μην τη γεμίσετε, θέλει αέρα για να ψηθεί ομοιόμορφα.
Βήμα 3 Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε τέσσερις φέτες και τα τοποθετούμε στο ταψί. Στη συνέχεια προσθέτουμε 2 φλιτζάνια λευκό κρασί και 2 νερό. Τοποθετούμε την πάπια πάνω από τη σχάρα και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε στο φούρνο στους 180°C για 80 λεπτά.
Βήμα 4 Ανοίγουμε τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και προσθέτουμε με ένα κουτάλι τους χυμούς του ταψιού πάνω στη πάπια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30-60 λεπτά για να αποκτήσει ένα ωραίο καφέ τραγανό δέρμα.
Βήμα 5 Αφαιρούμε την πάπια από το ταψί και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο και πετσέτα κουζίνας, για 15 λεπτά, πριν τη χαράξουμε και τη σερβίρουμε.
Βήμα 6 Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας από το ζουμί της πάπιας και αλεύρι. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέστε τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το βαλσάμικο ξύδι, τη δάφνη και όλους τους χυμούς από το ταψί. Αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να μειωθεί για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αποκτήσει μια ωραία υφή.
Βήμα 7 Χαράζουμε τη γαλοπούλα και σερβίρουμε με τη σάλτσα γύρω γύρω.
Ανακάλυψε ολόκληρη τη συνταγή εδώ