Το «μυστικό» υλικό για να κάνεις τη σούπα σου πεντανόστιμη


Οι σούπες είναι ο «πρωταγωνιστής» στο τραπέζι μας κάθε χειμώνα. Αν έχετε, όμως, βαρεθεί να τρώτε τις ίδιες συνταγές κάθε φορά και θέλετε νέες ζεστές γεύσεις, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε την παρακάτω πρόταση από τον σεφ, Γιώργο Λέκκα, με «μυστικό» υλικό το γιαούρτι.

Υλικά για μανιταρόσουπα με βότανα και κρέμα γιαούρτι

Μερίδες: 4, Χρόνος προετοιμασίας: 15, Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά

  • 1 / 3 φλιτζάνι τσ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ βούτυρο
  • 1 πράσο  ψιλοκομμένο
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. άσπρα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι , φύλλα μόνο
  • 600 ml ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλο
  • 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
  • 2 πατάτες βρασμένες ψιλοκομμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1 / 4 κούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 1 / 2 φλιτζάνι τσαγ γιαούρτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι
  • (προαιρετικά) φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα στο πιάτο

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και μουλιάζουμε τα μανιτάρια πορτσίνι για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το πράσο και το σκόρδο και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα άσπρα μανιτάρια και τα αποξηραμένα μανιτάρια προτσίνι και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε τις πατάτες, το θυμάρι, την πάπρικα,το ζωμό κοτόπουλο, το ζωμό από τα αποξηραμένα μανιτάρια. Μειώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά το γάλα και το αλεύρι. Το ρίχνουμε στη σούπα και ανακατεύουμε καλά.

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό και το γιαούρτι διαλυμένο σε λίγο ζωμό. Ανακατεύουμε γρήγορα και σερβίρουμε αμέσως.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κάστανα: Τα 5 οφέλη που έχει το «φάρμακο» του χειμώνα

Τορτίγιες ολικής άλεσης: Το χορταστικό σνακ για το γραφείο

Τα 7 τρόφιμα που ενισχύουν φυσικά την έκκριση σεροτονίνης





Source link