Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν, η γυναίκα του που απορρίπτει τη μαντήλα, το σεξουαλικό σκάνδαλο που τον έκανε ηγέτη και οι απόπειρες δολοφονίας


Αποφοίτησε από την Ακαδημία Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Άγκυρας (τώρα ονομάζεται Πανεπιστήμιο Gazi) με πτυχίο οικονομικών επιστημών., που τελικά σπούδασε οικονομικά και εισήλθε στο δημόσιο ως εφοριακός το 1971.

«Η τουρκική αντιπολίτευση αναζητούσε εδώ και καιρό έναν κοινό υποψήφιο για να αμφισβητήσει τον επί χρόνια ηγέτη της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς εκλογές. Φαίνεται ότι τελικά τον βρήκε: Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα είναι υποψήφιος εναντίον του Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου.
Αλλά ποιος είναι ο άνθρωπος που υποτίθεται ότι θα ανατρέψει τον Ερντογάν – τον άνθρωπο που βρίσκεται στην εξουσία για πάνω από 20 χρόνια;

«Γραφειοκράτης της Χρονιάς»

Ο Κιλιτσντάρογλου γεννήθηκε το 1948 σε ένα χωριό στην περιοχή Τούντζελι της ανατολικής Ανατολίας. Κατάγεται από οικογένεια Αλεβιτών. Οι Αλεβίτες είναι μια εθνική-θρησκευτική μειονότητα στην Τουρκία. Είναι το τέταρτο από τα επτά παιδιά και το μόνο στην οικογένεια που έχει σπουδάσει, καθώς αποφοίτησε στην Άγκυρα με πτυχίο στα οικονομικά. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει θυμηθεί στο παρελθόν ότι περπατούσε στο σχολείο με γυμνά πόδια το καλοκαίρι, φορώντας ρούχα γεμάτα τρύπες. Παρά τις οικονομικές του δυσκολίες, ήταν καλός μαθητής, κορυφαίος της τάξης και του σχολείου. Ο ίδιος ξεκίνησε την επαγγελματική του ζωή το 1971 ως σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας. Σταδιακά ανέβηκε στην τουρκική γραφειοκρατία και το 1992 έγινε διευθυντής του Οργανισμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων (SSK). Το 1994 ανακηρύχθηκε «Γραφειοκράτης της Χρονιάς» από οικονομικό περιοδικό. Το 1999 συνταξιοδοτήθηκε.

Ήταν πάντα γνωστός για την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία του – κάτι όχι αυτονόητο στην πολιτική, ειδικά στην Τουρκία. Ως γραφειοκράτης καταπολέμησε τη διαφθορά. Χάρη στην πολυετή δουλειά του στον ασφαλιστικό κλάδο, λέγεται ότι απέκτησε την ικανότητα να βρίσκει …βελόνα στα άχυρα:

«Σε ένα δωμάτιο γεμάτο κυβερνητικούς φακέλους, ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να βρει όλες τις παρατυπίες και τη διαφθορά αστραπιαία», δηλώνει μέλος του CHP στη DW: «Και το να μένεις ειλικρινής γι’ αυτόν δεν είναι απλώς μια αρετή, είναι απαραίτητο καθήκον».

Μια νέα πολιτική καριέρα

Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε όταν ετοίμασε μια έκθεση διαφθοράς κατόπιν αιτήματος του σοσιαλδημοκρατικού κεμαλικού κόμματος CHP. Η έκθεση έτυχε θετικής υποδοχής από τον πρώην αρχηγό του κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ, γεγονός που συνέβαλε στην είσοδό του στην πολιτική.
Η πρώτη του παρουσία στο τουρκικό κοινοβούλιο ήρθε μετά τις εκλογές του 2002, κατά τις οποίες ο νυν πρόεδρος Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία.
Το 2007 έγινε αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP. Το 2009 έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και έχασε από τον υποψήφιο του AKP.

Ηγέτης κόμματος χάρη σε σεξουαλική ταινία

Ένα σεξουαλικό σκάνδαλο κόστισε το γραφείο του, στον μακροχρόνιο αρχηγό του κόμματος CHP, Μπαϊκάλ, το 2010. Ο Κιλιτσντάρογλου έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος και έλαβε και τις 1.189 έγκυρες ψήφους στο συνέδριο του κόμματος.

Περπάτησε 420 χλμ για την δικαιοσύνη

Κέρδισε διεθνή φήμη όταν περπάτησε από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη το 2017. Αυτός και οι οπαδοί του περπάτησαν περίπου 420 χιλιόμετρα στο πλαίσιο μιας διαδήλωσης που αποκαλούσαν «Πορεία Δικαιοσύνης». Η 25ήμερη πορεία του είχε ως στόχο τη διαμαρτυρία ενάντια στην αυξανόμενη καταστολή από την κυβέρνηση του AKP. Αφορμή στάθηκε η ποινή φυλάκισης για τον πολιτικό και δημοσιογράφο του CHP Ένις Μπερμπέρογλου.

Ο καλύτερος υποψήφιος;

Παρά τη θετική προσωπική του εικόνα, ο Κιλιτσνττάρογλου κατηγορείται δημόσια εδώ και χρόνια ότι δεν είναι αρκετά χαρισματικός, ώστε να παρουσιάσει μια εναλλακτική στον Ερντογάν.
Η υποψηφιότητά του προκαλεί ήδη κραδασμούς στον συνασπισμό, που αποτελείται από έξι κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, το γνωστό ως «τραπέζι των έξι» έχει σχεδόν γίνει «τραπέζι των πέντε»: Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, το εθνικιστικό κόμμα Iyi, απείλησε να εγκαταλείψει το τραπέζι αφού κατέστη σαφές ότι ο Κιλιτσντάρογλου είχε επικρατήσει.

«Δεν εκνευρίζομαι ποτέ»

Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει ο 13ος πρόεδρος της Τουρκίας, είναι επίσης γνωστός για την ψυχραιμία του. Τα παρατσούκλια του περιλαμβάνουν “Gandhi Kemal” ή “Gandhi της Τουρκίας” – για την υποτιθέμενη ομοιότητά του στην εμφάνιση και το στυλ με τον Mahatma Gandhi – την “ήσυχη δύναμη” και τον “δημοκρατικό θείο”.

Δεν εκνευρίζεται ποτέ, είπε κάποτε σε συνέντευξή του. «Είναι καλός και πολύ ήρεμος», είπε η σύζυγός του Σέλβι Κιλιτσντάρογλου. “Ο Κεμάλ δεν υψώνει ποτέ τη φωνή του, δεν φωνάζει ποτέ. Δεν μπορείς να έχεις καν μια αξιοπρεπή λογομαχία μαζί του. Το γεγονός ότι είναι τόσο ήσυχος μερικές φορές με τρελαίνει πραγματικά.”

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει αντικείμενο περισσότερων σωματικών επιθέσεων και απόπειρες δολοφονίας από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό στην Τουρκία. Αυτό περιλαμβάνει μια απόπειρα λιντσάρισής του το 2019 στην Άγκυρα. Ένας πολιτικός του CHP είπε στην DW πώς θυμόταν τον Kilicdaroglu μετά την επίθεση: “Περιμέναμε έξω από την πόρτα του. Βγήκε έξω. Υπήρχαν μώλωπες στο πρόσωπό του. Δεν φαινόταν καθόλου δυσαρεστημένος. Μας κάλεσε στο γραφείο του και μας παρήγγειλε τσάι».

Ποια είναι η γυναίκα του;

Η γυναίκα του Κεμάλ Κιλιτσνττάρογλου δεν είναι η συνηθισμένη μουσουλμάνα γυναίκα που θα περίμενε να δει κανείς στο πλάι ενός πολιτικού ηγέτη που διεκδικεί την πρωθυπουργία της χώρας του. H Σεβίμ, γεννημένη το 1952, ήταν δημοσιογράφος, όμως όταν ο άντρας της τον οποίο αγαπά βαθιά ανέλαβε αρχηγός πολιτικού κόμματος, εκείνη παραιτήθηκε για να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση και σύγκρουση συμφερόντων.

Δεν κυκλοφορεί με μαντήλα, σε αντίθεση με την σύζυγο του Ερντογάν, η οποία έχει σχολιαστεί άπειρες φορές στο παρελθόν από τα ΜΜΕ για τα υπέρογγα ποσά που ξοδεύει για την εμφάνισή της.

Οι δυο τους είναι παντρεμένοι για σχεδόν 4 δεκαετίες, ενώ μαζί έχουν αποκτήσει 3 παιδιά. Η Σεβίμ δεν ήταν πάντα σύμφωνη για την επιλογή του Κεμάλ να ασχοληθεί με την πολιτική, ωστόσο εξαιτίας της βαθιάς αγάπης που του τρέφει αλλά και το γεγονός πως ο άντρας της έκανε αυτό το οποίο αγαπούσε, την έκανε να κάνει μερικά βήματα πίσω και να τον στηρίξει.

“Ο Κεμάλ είναι ένας στοργικός πατέρας, αλλά δεν μπορούσε να φροντίσει τα παιδιά του…”

«Ο Κεμάλ είναι ένας στοργικός πατέρας, αλλά δεν μπορούσε να φροντίσει τα παιδιά του όσο θα ήθελε λόγω της πολυάσχολης επαγγελματικής του ζωής. Αλλά πάντα τα πρόσεχε, ακόμα κι αν δεν το έδειχνε. Σε κάνει να νιώθεις αγάπη με έναν πολύ φυσικό τρόπο. Ένας πολύ προσεκτικός σύζυγος και πατέρας. Εγώ ήμουν μερικές φορές γλυκιά και σκληρή με τα παιδιά μου, αλλά ο Κεμάλ δεν ήταν ποτέ. Ούτε ο Κεμάλ ήταν ποτέ καταπιεστικός ή αυταρχικός απέναντί μου. Πάντα έπειθε με την αγάπη και τις γνώσεις του»

Πολλές φορές θύμωνα με την ηρεμία του

«Ο Κεμάλ είναι πολύ ήρεμος στην ιδιωτική του ζωή αλλά και στην επαγγελματική και πολιτική του ζωή. Βέβαια, μερικές φορές θύμωνα πολύ με αυτή την ηρεμία. Αλλά ο χρόνος έδειξε ότι είναι καλύτερα να είσαι ήρεμος και ψύχραιμος. Εγώ δεν είμαι τόσο ήρεμη όσο εκείνος. Ο Κεμάλ μετέτρεψε την προσωπικότητά του σε πλεονέκτημα, ακόμη και σε πρότυπο, στην πολιτική. Ξέρει να ακούει υπομονετικά και ακούει ακόμη και την κριτική», έχει πει η σύζυγός του παλαιότερα.

Πηγή: deutsche welle

Source link