ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ 16ος : Το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης μέσα στο Βατικανό που οδήγησε στην παραίτηση του Ποντίφικα - BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA πλήθος κόσμου προσήλθε  έξω από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου, για να προσκυνήσει τη σορό του Πάπα Βενέδικτου 16ου που έφυγε από την ζωή το  Σάββατο 31 Δεκεμβρρίου, σε ηλικία 95 ετών. Οι προσκυνητές απέτιναν φόρο τιμής στον κατά κόσμο  Γίόζεφ Ράτσινγκερ,  τον πρώτο Γερμανό Πάπα εδώ και 1000 χρόνια, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα  σε ηλικία 78 ετών, αποτελώντας έτσι τον γηραιότερο άντρα που ανέλαβε ποτέ την θέση αυτή. Μετά από 8 χρόνια θητείας έγινε επίσης ο πρώτος  που παραιτήθηκε από την θέση του ιερού Ποντίφικα εδώ και 6 αιώνες. Η παραίτηση του έγινε για λόγους υγείας, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, με τα ΜΜΕ όμως να μιλούν για παραίτηση λόγω των πολλών σκανδάλων που συντάραξαν την ρωμαιοκαθολική εκκλησία κατά την διάρκεια της θητείας του.

Ποιος ήταν ο πάπας Βενέδικτος 16ος

Ήταν μέλος της ναζιστικής νεολαίας που υποχρεωτικά του επέβαλλε ο νόμος, ενώ υπηρέτησε στο Τρίτο Ράιχ σε ηλικία 16 ετών. Όπως ήταν αναμενόμενο όλα αυτά ήρθαν στην επιφάνεια στον απόηχο της παραίτησής του από την θέση του Ιερού Ποντίφικα το 2013, με τα μέσα να μιλούν για το ναζιστικό παρελθόν του Πάπα, αν και είχε αποκαλυφθεί πως η οικογένειά του είχε αντιταχθεί στο χιτλερικό καθεστώς. Ήταν γνωστός για τις αμετακίνητες  και σκληρές θεολογικές του θέσεις  που απομάκρυναν μέρος των υποστηρικτών του και προκάλεσαν αντιδράσεις στους κόλπους της εκκλησίας. Έντονες κριτικές  δέχτηκε και για την απόφασή του να δεχτεί έναν επίσκοπο, αρνητή του Ολοκαυτώματος, διαταράσσοντας έτσι τις σχέσεις του με τον εβραϊκό κόσμο.

Οι πρωτοπωρίες του πάπα

Έγινε ο πρώτος Πάπας που επισκέφτηκε την Γερμανία μετά από 1000 χρόνια, ανάγοντας την στην πρώτη κρίση της θητείας του, μετά από δηλώσεις του ίδιου, ο οποίος χρησιμοποιώντας αυτούσια τα λόγια τμήματος του διαλόγου του Βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Β Παλαιολόγου με Πέρση λόγιό του, δήλωσε: «δείξτε μου τι έκανε ο Μωάμεθ και θα βρείτε πράγματα που είναι μοχθηρά και απάνθρωπα, όπως για παράδειγμα η διαταγή του να εξαπλωθεί η πίστη του ακόμα και με τη δύναμη του σπαθιού». Αυτές του οι δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του μουσουλμανικού κόσμου και την ρήξη του με αυτόν, με αποκορύφωμα την δολοφονία Ιταλίδας μοναχής στην Σομαλία, που καθώς φαίνεται ήταν μία ηχηρή απάντηση στις προσβλητικές κατά το Ισλάμ δηλώσεις του Πάπα.

Η προσήλωση στις παραδοσιακές απόψεις της καθολικής εκκλησίας

Ο Βενέδικτος έμεινε προσηλωμένος στις παραδοσιακές απόψεις της καθολικής εκκλησίας, ενώ είχε δεχτεί κριτική για την θέση της εκκλησίας  στην μη αναγνώριση της χρήσης προφυλακτικού. Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε όταν σε ταξίδι του στην Αφρική είπε ότι η χρήση προφυλακτικού συνέβαλε στην εξάπλωση του ιού του AIDS.  Αργότερα  ανασκευάζοντας την θέση του αυτή  παραδέχτηκε δημοσίως πως η χρήση προφυλακτικού «είναι μερικές φορές ηθικώς δικαιολογημένη» στο πλαίσιο της πρόληψης κατά της εξάπλωσης του ιού του AIDS. Αυτό φυσικά θα σήμαινε πως μία πιθανή εγκυμοσύνη θα μπορούσε να ανατραπεί, πηγαίνοντας έτσι κόντρα στις παγιωμένες θέσεις της εκκλησίας. Είχε πει σχετικά πως η χρήση προφυλακτικού  «είναι μικρότερη αμαρτία από το να μεταδώσει κανείς τον ιό απειλώντας τη ζωή άλλων ανθρώπων».  Τις δηλώσεις του τότε Πάπα που άνοιξαν τον δρόμο για μεγάλες αλλαγές, είχε χαιρετήσει με ενθουσιασμό η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

Το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στο Βατικανό

Ο Πάπας είχε απασχολήσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετά από καταγγελίες για δράση παιδόφιλων στο Βατικανό. Οι πρώτες καταγγελίες έγιναν το 2011, όταν τα φερόμενα ως θύματα προσέφυγαν στο δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας τον ίδιο τον Πάπα αλλά και συνεργάτες του για απεχθή εγκλήματα και συγκάλυψη άλλων. Ένα χρόνο αργότερα οι εν λόγω κατηγορίες αποσύρθηκαν . Οι επικρίσεις που δέχτηκε τότε ήταν μεγάλες, κυρίως για την κακή διαχείριση και την αποτυχία ελέγχου των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους του Βατικανού και της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, αλλά και για την κατηγορία της αποσιώπησης στοιχείων.

Ωστόσο αργότερα  δήλωσε δημόσια πως «η εκκλησία δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα ή σθεναρά για να λάβει την απαραίτητη δράση» και συναντήθηκε με θύματα και προσευχήθηκε μαζί τους, ζητώντας συγγνώμη εκ μέρους της Αγίας Έδρας. Ποτέ δεν παραδέχτηκε κάποια δική του ευθύνη για τα γεγονότα αυτά, αν και πολλοί απέδωσαν την παραίτησή του το 2013, ακριβώς σε όλα τα παραπάνω. Όντας πια αποσυρμένος σε ένα από τα μοναστήρια του Βατικανού το 2019 έγραψε κείμενο 6000 λέξεων σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τις μαύρες σκιές πάνω από την καθολική εκκλησία εξαιτίας των σκανδάλων για σεξουαλική κακοποίηση. Μεγάλη ευθύνη αποδίδει στην σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του 1960, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Μέρος της επανάστασης του 1968 ήταν η παιδοφιλία, που τότε επιτρεπόταν».

Μετά το τέλος τη θητείας του και την απόσυρσή του από τα φώτα της δημοσιότητας ζούσε στο μοναστήρι Mater Ecclesiae στο Βατικανό, το κτίριο του οποίου ανακαίνισε για αυτόν τον σκοπό. Αναμφισβήτητα η ζωή του προκάλεσε πολλές φορές το ενδιαφέρον του εγχώριου αλλά και διεθνούς τύπου με αναφορές σε όλα όσα κατά καιρούς αναφέρθηκαν για το έργο και την ζωή του, πάντα υπό την σκιά του σεξουαλικού σκανδάλου που ξέσπασε εκείνη την εποχή στο Βατικανό, το οποίο μέχρι και σήμερα  ακολουθεί το όνομά του.

Το βιβλίο του πάπα Βενέδικτου που πρόκειται να κυκλοφορήσει

Μέσα στο 2023 πρόκειται να εκδοθεί βιβλίο με τίτλο «ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ» το οποίο θα περιέχει προβληματισμούς του Βενέδικτου σχετικά με θεμελιώδη ζητήματα του χριστιανισμού,  όπως τη σημασία των ριζών του Χριστιανισμού, τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών και τη σχέση μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων. Όπως αναφέρει σχετικά το ιταλικό πρακτορείο ANSA είναι μία πνευματική διαθήκη από την σοφία της καρδιάς ενός δασκάλου που σέβεται πάντα την πίστη των απλών ανθρώπων.

Την επιθυμία του για μία λιτή τελετή  ασπάστηκε το Βατικανό, εφόσον δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση στην πλατεία ή πένθιμο χτύπημα των καμπανών στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Η κηδεία του τελέστηκε την  Πέμπτη 5 Ιανουαρίου στις 9.30 π.μ. (τοπική ώρα).

 Source link