Ιταλική σούπα λαχανικών με μοσχάρι: Μάθε τα 7 οφέλη του βόειου κρέατος για την υγεία μας! - BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Υλικά:

  • 400 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο φιλέτο χωρίς κόκαλα, καθαρισμένο από λίπος και κομμένο σε μπουκιές
  • 1 φλ. φρέσκα πράσινα φασόλια, κομμένα σε φέτες μεγέθους μπουκιάς
  • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα
  • 2 κονσέρβες ζωμός βόειου κρέατος με μειωμένο νάτριο
  • 1 κονσέρβα κομμένες ντομάτες
  • 1 κ. γλ. λάδι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 φλ. λάχανο κάλε, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ. σ. ξύδι βαλσάμικο
  • ¼ φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
  • ½ κ. γλ. αποξηραμένο ιταλικό καρύκευμα, θρυμματισμένο
  • ¼ κ. γλ. μαραθόσπορος, θρυμματισμένος
  • ¼ κ. γλ. αλεσμένο πιπέρι
  • 1 μέτρια κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση:

  1. Αρχικά ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα
  2. Προσθέστε το βοδινό κρέας στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα
  3. Βγάζετε το μοσχάρι από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα
  4. Προσθέστε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο, μαγειρέψτε και ανακατέψτε για 6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν τα μανιτάρια
  5. Προσθέστε ξύδι και ανακατέψτε για να ξεκολλήσετε τα ροδισμένα κομμάτια στον πάτο του τηγανιού
  6. Προσθέστε το ζωμό, της ντομάτες με τα ζουμιά τους, κρασί, ιταλικό καρύκευμα, μαραθόσπορο και αλεσμένο πιπέρι και αφήστε να βράσει
  7. Προσθέστε το μοσχάρι, το λάχανο, τα πράσινα φασόλια και την πιπεριά και χαμηλώστε τη φωτιά για να σιγοβράσει, σκεπασμένο, για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και το μοσχαρίσιο κρέας
  8. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή σε μπολ

Οφέλη

Αυτή η σούπα γίνεται εύκολα σε μία κατσαρόλα και είναι γεμάτη μοσχάρι και λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά όχι και σε θερμίδες. Φασόλια, μανιτάρια, κατσαρό λάχανο, κομμάτια ντομάτας και μοσχαρίσιο φιλέτο θα γεμίσουν κάθε κουταλιά σας με νοστιμιά. Ένα μπολ από την ιταλική σούπα με μοσχάρι και λαχανικά 209 θερμίδες, 25 γρ. πρωτεΐνης, 17,1 γρ. υδατανθράκων, 5,3 γρ. φυτικών ινών, 7,6 γρ. σακχάρων, 5,1 γρ. λιπαρών και μόλις 1,4 γρ. κορεσμένα.

Τα σημαντικά οφέλη του μοσχαρίσιου κρέατος

Το μοσχαρίσιο κρέας θεωρείται εδώ και χρόνια σημαντική πηγή θρεπτική αξίας για την διατροφή μας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια που έχει σημειωθεί σημαντική άνοδος της χορτοφαγίας τα οφέλη του κρέατος γενικά έχουν αρχίσει να αμφισβητούνται και έτσι οι απόψεις διίστανται.

1. Το βοδινό κρέας είναι μια μεγάλη πηγή L-καρνιτίνης

Η L-καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που απαντάται φυσικά στα προϊόντα κρέατος. Μεταξύ άλλων λειτουργιών, η L-καρνιτίνη παίζει ρόλο στον μεταβολισμό του λίπους. Ως μέρος αυτού, μεταφέρει τα λίπη στα μιτοχόνδριά μας για καύση. Το σώμα συνθέτει L-καρνιτίνη μέσα στο ήπαρ και η διαδικασία βασίζεται στα αμινοξέα L-λυσίνη και L-μεθειονίνη. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι όσο υψηλότερη είναι η διατροφική πρόσληψη L-καρνιτίνης περισσότερες είναι και οι θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Μέσω της L-καρνιτίνης μειώνεται η χοληστερόλη και η υπέρταση άρα λειτουργεί καλύτερα η καρδιά. Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και κάπως έτσι γίνεται το μοσχάρι ιδανικό κρέας για διαβητικούς.

2. Περιέχει το σημαντικό αντιοξειδωτικό γλουταθειόνη

Κοινώς γνωστή ως το «κύριο αντιοξειδωτικό», η γλουταθειόνη έχει μια βαθμολογία ερευνών που τη συνδέει με:

  • Αντιγηραντικά οφέλη
  • Αύξηση μακροζωίας
  • Πρόληψη ασθενειών
  • Μείωση του κινδύνου χρόνιας νόσου
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Επίσης, βοηθά στην προστασία κάθε κυττάρου του σώματός μας από κυτταρική βλάβη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολλές χρόνιες ασθένειες. Ως αποτέλεσμα, η διατήρηση των επιπέδων γλουταθειόνης σε υψηλά επίπεδα είναι σημαντική για τη συνολική υγεία μας.

3. Κρέας υψηλό σε πρωτεΐνη που βοηθά στη βελτίωση της μυϊκής μάζας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να εξασφαλίσουμε επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης καθώς πρόκειται για ένζυμο που:

  1. Είναι το δομικό στοιχείο που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να επισκευάσει και να φτιάξει τα οστά, το δέρμα και τους χόνδρους
  2. Μας βοηθά να χτίσουμε και να διατηρήσουμε την άπαχη μυϊκή μάζα
  3. Είναι η πιο χορταστική και αποθαρρύνει την επιθυμία για φαγητό

Το βοδινό κρέας είναι γεμάτο με αμινοξέα που προάγουν την υγεία και είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές πρωτεΐνης στην ανθρώπινη διατροφή. Εάν επιλέξουμε μια πιο άπαχη ποικιλία βοείου κρέατος, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

4. Πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες

Αν ενδιαφέρεσαι να αυξήσεις την πρόσληψη διαφόρων μετάλλων, τότε το βόειο κρέας είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που πρέπει να εξετάσετε. Πρώτα απ’ όλα, το βοδινό κρέας είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά σε μέταλλα όπως:

  • Ασβέστιο
  • Χαλκός
  • Κάλιο
  • Μαγγάνιο
  • Μαγνήσιο
  • Ψευδάργυρο
  • Φώσφορο
  • Σελήνιο

Έτσι, η θρεπτική αξία του βοείου κρέατος μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των διαδεδομένων παγκόσμιων ελλείψεων σε σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Εκτός από μέταλλα περιέχει και 5 συμπλέγματα βιταμινών οι οποίες είναι:

  • Βιταμίνη Β2
  • Βιταμίνη Β3
  • Βιταμίνη Β5
  • Βιταμίνη Β6
  • Βιταμίνη Β12

5. Η κατανάλωση βοείου κρέατος βοηθά στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας

Η σιδηροπενική αναιμία είναι μια αυξανόμενη επιδημία σε όλο τον κόσμο. Σε μια ανεπτυγμένη χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά δεν πρέπει να είναι αιτία θανάτου, ωστόσο η αναιμία σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ακόμη χειρότερο, και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1,62 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία.

Ένα από τα καλύτερα οφέλη για την υγεία του βοείου κρέατος είναι ότι περιέχει σημαντική ποσότητα σιδήρου αίματος. Η καλύτερη σιδήρου είναι το μοσχαρίσιο συκώτι. Είναι ενδιαφέρον ότι η αναιμία επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες. Ίσως αυτό να μην αποτελεί τεράστια έκπληξη αν αναλογιστούμε πώς τα κοινωνικώς αποδεκτά πρότυπα προωθούν τις γυναίκες που τρώνε κυρίως σαλάτες.

7. Περιέχει το ισχυρό αμινοξύ την καρνοσίνη

Παραπάνω είπαμε πως το μοσχαρίσιο κρέας περιέχει το αμινοξύ L-καρνιτίνη. Όμως δεν είναι το μόνο αμινοξύ που περιέχεται σε αυτό το κρέας αλλά και ένα ακόμη σημαντικό αμινοξύ μου ονομάζεται καρνοσίνη. Η καρνοσίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε όλο το σώμα και έχει αρκετούς σημαντικούς ρόλους στην ανθρώπινη υγεία. Το βοδινό κρέας είναι μια από τις υψηλότερες πηγές καρνοσίνης καθώς περιέχει περίπου 50% περισσότερο από τα πουλερικά.

Η καρνοσίνη μειώνει τις βλάβες μιας διαδικασίας που ονομάζεται «γλυκοζυλίωση» η οποία περιλαμβάνει προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης που προοδευτικά βλάπτει το σώμα μας, οδηγώντας δυνητικά σε αθηροσκλήρωση και διάφορες άλλες χρόνιες ασθένειες Επιπλέον, η καρνοσίνη βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της φλεγμονής. Το αμινοξύ θεωρείται επίσης ότι βοηθά στην πρόληψη της υπεροξείδωσης των λιπιδίων μέσα στα κύτταρά μας.

 



Source link