Κέικ με αχλάδι, αμύγδαλα και γιαούρτι: Πώς το αχλάδι ρυθμίζει τον διαβήτη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα; - BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Υλικά:

  • 2 φλ. φρέσκα αχλάδια ξεφλουδισμένα ψιλοκομμένα
  • 1/3 φλ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα
  • 1-1/2 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. απλό γιαούρτι χωρίς λιπαρά
  • 1/2 φλ. λάδι
  • 4 μεγάλα ασπράδια αυγών
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1-1/2 κ. γλ. μαγειρική σόδα
  • 1-1/2 κ. γλ. κανέλα
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • 1/2 κ. γλ. αλεσμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ. γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 κ. γλ. ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
  • Λίγο βούτυρο για την φόρμα

Εκτέλεση:

  1. Πάρτε μία φόρμα για κέικ και αλείψτε την λίγο βούτυρο και μετά πασπαλίστε την με αλεύρι
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το λάδι, τα ασπράδια και το αυγό μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά
  3. Ανακατέψτε και το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο
  4. Χτυπάτε σταδιακά και το μείγμα γιαουρτιού μέχρι να ομογενοποιηθεί και προσθέστε τα αχλάδια και τα αμύγδαλα
  5. Μεταφέρετε τα στην έτοιμη φόρμα και ψήστε στους 170°C για 45-55 λεπτά
  6. Αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν αφαιρέσετε το κέικ από την φόρμα και μετά βάλτε το σε μία σχάρα για να κρυώσει εντελώς
  7. Πασπαλίστε με ζάχαρη ζαχαροπλαστικής και σερβίρετε

Οφέλη

Όλοι μας αγαπάμε ένα καλοψημένο κέικ για το πρωινό ή το απογευματινό μας σνακ και τι καλύτερο όταν το γλυκό μας είναι και υγιεινό. Τα αχλάδια είναι μία ιδανική προσθήκη για τα γλυκά μας ενώ είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και συνδυάζονται πολύ ωραία με τα αμύγδαλα και το γιαούρτι. Ένα κομμάτι από το κέικ με αμύγδαλα και κομμάτια αχλαδιού έχει 264 θερμίδες, 9 γρ. λιπαρών (1γρ κορεσμένα), 42 γρ. υδατανθράκων, 22 γρ. σακχάρων, 2 γρ. φυτικών ινών, 5 γρ. πρωτεΐνης.

Πώς το αχλάδι ρυθμίζει τον διαβήτη;

Τα αχλάδια αποτελούν μέρος της ανατολικής ιατρικής εδώ και αιώνες και ως φάρμακο χρησιμοποιούνταν για πλήθος παθήσεων, από τη φλεγμονή μέχρι τη δυσκοιλιότητα και το μεθύσι. Τα αχλάδια όπως αποδείχθηκε από μελλοντικές έρευνες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να μειώσουν τις πιθανότητές σας για διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικό. Μπορούν ακόμη να βοηθήσουν και στην καλύτερη αφομοίωση των τροφών.

Πώς τα αχλάδια επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου;

Ο γλυκαιμικός δείκτης βαθμολογεί την τροφή και την επίδρασή της στο σάκχαρο του αίματος σε μια κλίμακα από 1 έως 100. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο του, τόσο πιο γρήγορα αυξάνεται και το σάκχαρο στο αίμα. Τα αχλάδια κατατάσσονται μεταξύ 20 και 49 στο γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό τα καθιστά τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κυρίως επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σε σημείο που μας παρέχουν το 20% των φυτικών ινών που χρειαζόμαστε κάθε μέρα.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι χρωστικές ουσίες που δίνουν το χρώμα στα αχλάδια, που ονομάζονται ανθοκυανίνες, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα οφέλη από την κατανάλωση αχλαδιών.

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά τους;

Στα θρεπτικά συστατικά των αχλαδιών συγκαταλέγονται:

  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Κ
  • Κάλιο
  • Χαλκός
  • Φυλλικό οξύ
  • Προβιταμίνης Α
  • Νιασίνης

Το φυλλικό οξύ και η νιασίνη είναι σημαντικά για την κυτταρική λειτουργία και την παραγωγή ενέργειας, ενώ η προβιταμίνη Α υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και την επούλωση των πληγών. Ο χαλκός παίζει ρόλο στην ανοσία, το μεταβολισμό της χοληστερόλης και τη λειτουργία των νεύρων, ενώ το κάλιο βοηθά τις συσπάσεις των μυών και τη λειτουργία της καρδιάς.

Το αχλάδι προάγει την υγεία του εντέρου

Άλλο ένα βασικό πλεονέκτημα των αχλαδιών είναι πως αφού είναι εξαιρετική πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών προωθούν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αυτές οι ίνες βοηθούν στη διατήρηση της κανονικότητας του εντέρου μαλακώνοντας και διογκώνοντας τα κόπρανα.

Επιπλέον, οι διαλυτές ίνες τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια στο έντερο σας. Ως εκ τούτου, θεωρούνται πρεβιοτικά, τα οποία σχετίζονται με την υγιή γήρανση και τη βελτιωμένη ανοσία. Συγκεκριμένα, οι φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και επειδή το δέρμα του αχλαδιού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, είναι καλύτερο να τρώτε αυτό το φρούτο με την φλούδα.

 



Source link