Είμαι στην εμμηνόπαυση και φοβάμαι πως κάποια στιγμή η σεξουαλική μου ζωή θα λήξει. Τι μπορώ να κάνω για να το ανατρέψω; - BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Είμαι 58 ετών και έχω μπει στην εμμηνόπαυση τα τελευταία χρόνια, αλλά με τον άντρα μου είμαστε ακόμα ενεργοί σεξουαλικά. Τι μπορώ να κάνω για να διατηρήσω αυτή την επιθυμία ενεργή και τα υπόλοιπα χρόνια, γιατί φοβάμαι πως θα μου φύγει η όρεξη, όπως ακούω από τις υπόλοιπες φίλες μου. Αναμένω την απάντηση σας.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ζωή Ζέρβα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Life and Relationship Coach και η Ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Αγαπητή φίλη,

Η εμμηνόπαυση συνδέεται συχνά με μεταβολές της ερωτικής επιθυμίας, κάποιες γυναίκες αναφέρουν μειωμένη ερωτική διάθεση ενώ άλλες αυξημένη. Πιο έντονα βιώνονται αυτές οι αλλαγές τα πρώτα 3-5 χρόνια που ακολουθούν  την κλιμακτήριο. Κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης υπάρχουν κάποιες ορμονικές μεταβολές οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την libido και την ψυχολογία μας, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.

Η αντίληψη ότι το σεξ τελειώνει με την εμμηνόπαυση βασίζεται περισσότερο σε κοινωνικές αντιλήψεις του παρελθόντος. Βασική ορμονική αλλαγή αποτελεί η ουσιαστική ελάττωση των επιπέδων των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων, η οποία σχετίζεται με τα επίπεδα ερωτικής επιθυμίας και τη φυσιολογική κατάσταση του κόλπου.