Υλικά
Για τη ζύμη
- 2 φλιτζάνια ή 250 γρ. αλεύρι
- 4 κουταλιές της σούπας ή 50 γρ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 125 γρ. βούτυρο, διατηρημένα με απλή ψύξη και σε κύβους
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κουταλιά της σούπας νερό
Για την γέμιση
- 3 μεγάλες γλυκοπατάτες (περίπου 1,5 κιλό)
- 500 γρ. τυρί ρικότα λιπαρών
- 4 αυγά (1 ολόκληρο 3 κρόκοι)
- ¾ φλιτζάνια ή 100 γρ. λευκή ζάχαρη
- ½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 λεμόνι (μόνο ξύσμα)
- Πρέζα αλατιού
Προαιρετικά
- Πρόσθετη Ζάχαρη άχνη (γλάσο) για πασπάλισμα στην κορυφή
- Κρέμα γάλακτος για γαρνιτούρα
Παρασκευή
Βήμα 1 Τοποθετήστε τις γλυκοπατάτες σε ένα ταψί με φύλλο αλουμινίου και ψήνετε στο φούρνο στους 180 ° C για 70 – 80 λεπτά.
Βήμα 2 Για τη ζύμη, χρησιμοποιώντας έναν επεξεργαστή τροφίμων προσθέστε όλα τα ξηρά συστατικά και χτυπήστε για 30 δευτερόλεπτα, ώστε να αναμιχθούν καλά. Στη συνέχεια προσθέστε το αυγό και όλο το βούτυρο σε κύβους. Χτυπήστε ξανά λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να δημιουργήθει μια ωραία σκόνη. Εάν το μείγμα είναι πολύ ξηρό, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας νερό. Για δοκιμή, συγκεντρώστε λίγο μαζί και αν κολλήσει, τότε είναι εντάξει. Εάν καταρρέει, προσθέστε άλλη μια κουταλιά της σούπας νερό. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος των αυγών σας και τη φρεσκάδα του αλευριού. Ρίξτε τα περιεχόμενα στον πάγκο εργασίας σας, σχηματίστε μια μπάλα και στη συνέχεια ισοπεδώστε το σε ένα δίσκο, τυλίξτε το με μεβράνη και ψύξτε για 60-90 λεπτά.
Βήμα 3 Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, βγάλτε τη από το ψυγείο, αφαιρέστε τη μεμβράνη και τοποθετήστε τη στον πάγκο εργασίας σας για να ξεκουραστεί 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Βήμα 4 Ενώ ξεκουράζεται, λαδώστε τη τάρτα με βούτυρο.
Βήμα 5 Πασπαλίστε τη ζύμη με λίγο αλεύρι, χρησιμοποιώντας τον πλάστη σας ισιώστε τη μέχρι να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει στη τάρτα, συμπεριλαμβανομένων των άκρεων. Μόλις ανοίξει αρκετά, τυλίξτε τη ζύμη γύρω από τον πλάστη και στη συνέχεια ξετυλίξτε τη πάνω από τη τάρτα. Σηκώστε τα άκρα και χαλαρώστε τα πίσω στο κάτω μέρος της τάρτας, μην τα σπρώξετε μέσα γιατί θα σπάσει. Αφαιρέστε αυτά που περισσεύουν απλώς περιστρέφοντας τον πλάστη σας στις άκρες της τάρτας. Τρυπήστε μερικές τρύπες στο κάτω μέρος χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Ψύξτε και αφαιρέστε 20 λεπτά πριν από τη χρήση.
Βήμα 6 Μόλις μαγειρευτούν οι γλυκοπατάτες, αφαιρέστε από το φούρνο, κόψτε τις στη μέση με ένα μαχαίρι και απλώστε τις για να κρυώσουν λίγο. Στη συνέχεια αφαιρέστε τα δέρματα με τα δάχτυλα σας και τοποθετήστε τη σάρκα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Χτυπήστε μέχρι να γίνει ένας απαλός πουρές και αφήστε το να κρυώσει για αργότερα.
Βήμα 7 Προσθέστε το τυρί ρικότα σε ένα μπολ μίξερ. Προσθέστε το τζίντζερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη και χτυπήστε.
Βήμα 8 Σε ένα μικρό μπολ, σπάστε ένα ολόκληρο αυγό και τρεις κρόκους. Ρίχνουμε στο μείγμα αναμιγνύοντας ένα αυγό τη φορά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τον παγωμένο γλυκό πουρέ και μια πρέζα αλάτι. Ανακατέψτε καλά.
Βήμα 9 Ρίξτε το μείγμα στο ταψί σας και απλώστε όμορφα από το κέντρο προς τα έξω. Ισιώστε και εξομαλύνετε την κορυφή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Βήμα 10 Ψήνουμε στον φούρνο για 50 λεπτά στους 170 ° C.
Βήμα 11 Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Αφαιρέστε από τη τάρτα και σερβίρετε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Βήμα 12 Γαρνίρετε κάθε φέτα με κρέμα γάλακτος και σκόνη κανέλας πάνω από την κρέμα.
Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ:
Διαβάστε σχετικά άρθρα:
Σούπα βελουτέ γλυκοπατάτας με γιαούρτι
Γλυκοπατάτα: Πόσο ωφέλιμη ειναι για την υγεία μας;