Τα donuts είναι το αγαπημένο γλύκισμα παιδιών και μεγάλων. Αλλά πώς τα φτιάχνουμε; Ποια είναι η συνταγή αυτής της καθημερινής μικρής και απολαυστικής αμαρτίας;
Ο σεφ Γιώργος Λέκκας σού μαθαίνει πώς θα φτιάξεις τα δικά σου donuts με μαρμελάδα. Θα χρειαστείς 1 ώρα για την προετοιμασία της συνταγής και 10 λεπτά για το ψήσιμο για 16 υπέροχες μερίδες.
Υλικά
Για τη ζύμη θα χρειαστείς
- 500 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση κοσκινισμένο
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 100 γρ. ανάλατο αγελαδινό βούτυρο
- 30 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 μέτρια αυγά
- 125 ml γάλα
- Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη γαρνιτούρα
- ζάχαρη άχνη
- 300 γρ. φράουλα ή βατόμουρο ή μαρμελάδα δαμάσκηνο
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώστε μέχρι να γίνει μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Σκεπάστε με μια διάφανη μεμβράνη το μπολ και βάλτε το στο ψυγείο για 1 ώρα. Βγάλτε το από το ψυγείο και αφήστε το για 3′.
Σκεπάστε με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε για 30′ να φουσκώσουν. Κόψτε την ζύμη σε 16 ομοιόμορφες μπάλες. Τοποθετήστε τις μπάλες σε μια αλευρωμένη πετσέτα. Πατήστε με τα χέρια τις μπάλες ώστε να είναι λίγο επίπεδες και σκεπάστε με μια άλλη πετσέτα.
Αφήστε για 15′ – 30′ να φουσκώσουν. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε μπόλικο σπορέλαιο και με την βοήθεια μιας σπάτουλας ρίχνετε μέσα τα ντόνατς, λίγα κάθε φορά. Τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν καλά από την μια πλευρά και μετά τα γυρίζετε και από την άλλη, να ροδίσουν.
Βγάζετε και τα αφήνετε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να φύγουν τα περιττά λάδια. Τα τοποθετείτε σε σχάρα. Γεμίστε μαρμελάδα σε ένα κορνέ με μακριά μύτη. Τρυπήστε τα ντόνατς και γεμίστε. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
Διαβάστε σχετικά άρθρα:
Πες το και έγινε: Η συνταγή για την πιο γευστική πίτα με ό,τι λαχανικά έχεις στο ψυγείο
Ξέρουμε ποια light συνταγή με μακαρόνια θα κάνεις σήμερα