Σε κλοιό ευρωπαϊκών ελέγχων το μέσο κοινωνικής δικτύωσης – News.gr


Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο CEO του κινεζικού κολοσσού των social media

Συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα έχει αύριο Τρίτη 10 Ιανουαρίου ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης TikTok, Shou Zi Chew.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν ζητήματα που αφορούν στο απόρρητο, κανονισμοί για το περιεχόμενο και την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, σε μια κομβική στιγμή όπου η η Δύση εντείνει τον έλεγχο στην συγκεκριμένη πλατφόρμα, εκατομμύρια μέλη της οποίας είναι άτομα νεαρής ηλικίας. Ειδικότερα, ο CEO του TikTok θα έχει συναντήσεις με τις αντιπροέδρους της ΕΕ Μαργκρέτ Βεστάζερ και Βέρα Γιούροβα, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και τον επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

Με δεδομένη την κινεζική προέλευση του TikTok, η εταιρεία βρίσκεται υπό πίεση από τη Δύση και ΗΠΑ, επανεξετάζοντας τις σχέσεις της με το Πεκίνο σε πολλαπλά μέτωπα. Υπενθυμίζεται, ότι υπάρχουν φωνές νομοθετών στις ΗΠΑ, που επιχειρούν την διακοπή της λειτουργίας του TikTok στη χώρα. Μάλιστα, μόλις το Δεκέμβριο η Ουάσιγκτον απαγόρευσε την εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο από συσκευές που ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για εκροή δεδομένων αμερικανών πολιτών στην Κίνα.

Στο μεταξύ, η μητρική εταιρεία της πλατφόρμας, η ByteDance, τελεί ήδη υπό έρευνα από την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή απορρήτου, το DPC, για το εάν παραβίασε το νόμο προστασίας δεδομένων της ΕΕ, τον GDPR, στον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόταν τα προσωπικά δεδομένα παιδιών και στις διαβιβάσεις δεδομένων στην Κίνα. Συγκεκριμένα, το DPC υπέβαλε σχέδιο έρευνας για τα δεδομένα των παιδιών στις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Υπενθυμίζεται δε, ότι τον Νοέμβριο, από το TikTok παραδέχτηκαν ότι προσωπικό στην Κίνα ενδέχεται να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών.

Η ByteDance δέχθηκε ακόμα έντονη κριτική την περασμένη χρονιά, αφού αποκαλύφθηκε ότι κατασκόπευε δημοσιογράφους από διάφορα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του Bloomberg. Παράλληλα, η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά, ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει οποιοδήποτε έλεγχο στο TikTok. Η ΕΕ καταρτίζει ένα νέο «νομικό οπλοστάσιο» για τον έλεγχο των εταιρειών τεχνολογίας, ψηφίζοντας δύο σημαντικούς νόμους, ούτως ώστε να διασφαλίσει ότι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ακολουθούν τους κανόνες που θεσπίζονται.

Η δε επίσκεψη του CEO της TikTok έρχεται σε συνέχεια της έναρξης ισχύος του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), ο οποίος επιβάλλει αυστηρότερους διαδικτυακούς κανονισμούς, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο. Ο εν λόγω νόμος αναγκάζει τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τις διαδικτυακές αγορές και τις μηχανές αναζήτησης να αντιδρούν γρηγορότερα αφαιρώντας περιεχόμενο που θεωρείται ότι παραβιάζει τους κανονισμούς της ΕΕ.

Πάντως, εκπρόσωπος της Βεστάζερ είπε ότι η συνάντηση αποτελεί συνέχεια πολλών με στελέχη όλων των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, και ότι μάλιστα η TikTok ζήτησε τις συνομιλίες. Ακόμα, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, ο ανώτατος αξιωματούχος για την επιβολή της ψηφιακής νομοθεσίας στην ΕΕ, ο Τιερί Μπρετόν, ανέφερε ότι θα ανέφερε στον Chew «το ίδιο πράγμα» που είπε στον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του Twitter, Έλον Μασκ, δηλαδή το «να προετοιμαστεί για να εφαρμόσει όλους τους κανόνες μας».

Εκπρόσωπος του TikTok κληθείς να σχολιάσει σχετικά, σημείωσε ότι η πλατφόρμα είναι «πλήρως δεσμευμένη στην εφαρμογή των διατάξεων του DSA και διαθέτει πόρους για να διασφαλίσει μελλοντική συμμόρφωση με τον κανονισμό».

Σχετικά Tags

Tik Tok

Source link