Υλικά
- ½ κεσεδάκι Cottage
- ½ φλυτζάνι βρώμη
- 3 ασπράδια αυγών
- 1 ή 2 βανίλιες σε σκόνη
- Ένα κουτάλι του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση
- Τοποθετήστε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και αναμιγνύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
- Αλείφετε με λίγο λάδι το τηγάνι και το αφήνετε να ζεσταθεί
- Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα το μείγμα σας
- Ψήνετε για 3 με 4 λεπτά την κάθε πλευρά
- Σερβίρετε με μέλι και ξηρούς καρπούς
Tips
Τα υλικά που αναφέρονται ισοδυναμούν με μία μερίδα. Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα τους ανάλογα με τις μερίδες που θέλετε να βγάλετε. Επίσης, μπορείτε να συνοδεύσετε καρπούς και με ταχίνι ή οποιοδήποτε άλλο συνοδευτικό προτιμάτε.
Οφέλη
Αρχικά αξίζει να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο πιάτο ενδείκνυται για πρωινό, αφού είναι ιδιαιτέρως ελαφρύ αλλά περιέχει όλα εκείνα τα συστατικά που θα βοηθήσουν τον οργανισμό να πάρει ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα.
Τα κυριότερα οφέλη προέρχονται από τη βρώμη, τα αυγά και την κανέλα. Η βρώμη είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως το οποίο ανήκει στις πιο υγιεινές τροφές που υπάρχουν. Μπορεί κανείς να την προσθέσει σε διάφορα φαγητά όπως οι μπάρες δημητριακών, τα μπισκότα και τα muffins. Φυσικά, τρώγεται και σκέτη αν προσθέσετε ζεστό νερό ή γάλα δημιουργώντας έτσι ένα είδος χυλού.
Η υψηλή της αξία εντοπίζεται στο γεγονός πως είναι μία πολύ καλή πηγή υδατανθράκων και φυτικών ειδών χωρίς να περιέχει γλουτένη. Έτσι, γίνεται ένα δημητριακό ιδανικό για τους ανθρώπους που έχουν αλλεργία στην εν λόγω πρωτεΐνη. Ταυτοχρόνως παρέχει πολλά σημαντικά για τη λειτουργία του οργανισμού συστατικά όπως οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και οι αντιοξειδωτικές ουσίες. Συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτά το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο, τα φολικά, ο χαλκός, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος καθώς και οι βιταμίνες Β1, Β5, Β6 και Β3.
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία με κυριότερο την πολυφαινόλη και τις αβενθραμίδες, συμβάλλει στην χαμηλή πίεση του αίματος. Πιο συγκεκριμένα, μέσω των αβενθραμιδών παράγεται νιτρικό οξύ το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτά με τη σειρά τους μειώνουν τα επίπεδα της πίεσης και βοηθούν στην καλύτερη ροή του αίματος. Συμπληρωματικά, οι φυτικές ίνες της βρώμης βοηθούν στα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης, στην αύξηση της ινσουλίνης, στο αίσθημα του κορεσμού και στην παραγωγή βακτηρίων για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Από τότε που στη διατροφή του ανθρώπου μπήκε το κοτόπουλο αναπόφευκτα προστέθηκαν και τα αυγά. Μπορούν να αποτελέσουν ένα πλήρες γεύμα διότι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Είναι μία τροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι πιο χρήσιμες πηγές ενέργειας που προσφέρει είναι η βιταμίνη Α, D και η B12 μαζί με πρωτεΐνες που περιέχουν και τα εννέα αμινοξέα που χρειάζονται στη διατροφή μας.
Επιπλέον, με την βεταΐνη και την χολίνη συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών και εμφράγματος. Η χολίνη αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αφού δύναται να βοηθήσει στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.
Κατά τη διάρκεια της ζωής η όρασή μας δέχεται φθορά λόγω του χρόνου. Με την κατανάλωση αυγού μπορούμε να προστατεύσουμε την όρασή μας αφού η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη σε συνδυασμό με τη βιταμίνη A αποτελούν τους συμμάχους για καλή και υγιή όραση. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε κατά την κατανάλωσή τους είναι να μην είναι ωμά ή λίγο μαγειρεμένα καθώς μπορεί να υπάρχει ο κίνδυνος σαλμονέλας. Επίσης, δεν πρέπει να καταναλώνονται όταν υπάρχει αλλεργία προς τη συγκεκριμένη τροφή, κάτι που είναι ιδιαίτερα σύνηθες.
Από αρχαιοτάτων χρόνων η κανέλα βρίσκεται στη διατροφή του ανθρώπου ως συστατικό που δίνει ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά. Χρησιμοποιούνταν ιδιαίτερα στην αρχαία Αίγυπτο, ενώ κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους οι γιατροί θεράπευαν με τη χρήση της βήχα, αρθρίτιδες και ξηρό λαιμό. Ερχόμενοι στο σήμερα μία εργαστηριακή μελέτη που έγινε το 2016 απέδειξε ότι η κανέλα, και ειδικά το λάδι της, μπορεί να προστατεύσει από παράσιτο που επιδρά στην κυκλοφορία του αίματος.
Μελέτες που έγιναν σε ζώα απέδειξαν πως ένα εκχύλισμα που προέρχεται από τον φλοιό της κανέλας μπορεί να προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ και να βελτιώνει την ικανότητα της σκέψης. Εάν γίνουν περαιτέρω έρευνες που θα επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα της κανέλας τότε θα έχει γίνει και ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη θεραπειών κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.
Πηγές
https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-oats-oatmeal#TOC_TITLE_HDR_5
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-eggs
https://www.medicalnewstoday.com/articles/266069#benefits