Σήμερα φτιάχνουμε λαχταριστό γλυκάκι, γιατί όπως έχουμε πει δεν χρειάζεται να στερούμαστε τις καθημερινές απολαύσεις τησ ζωής. Το κλειδί είναι να απολαμβάνουμε με μέτρο και να μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα διάφορα λιπαρά και μη υγιεινά υλικά, με άλλα, που περιέχουν λιγότερες θερμίδες και λιγότερα λίπη.
Ο σεφ, κύριος Χαρίτος Μποστανίδης, μοιράζεται μαζί μας μία εύκολη συνταγή για την πιο λαχταριστή ρουστίκ τάρτα φρούτων. Η συνταγή που ακολουθεί είναι για 10 άτομα. Να είστε σίγουροι πως μπορείτε να απολαύσετε άφοβα, αφού περιέχει μόνο 382 θερμίδες ανά μερίδα!
Υλικά γέμισης
o 140gr blackberries
o 225 γραμμάρια blueberries
o 4 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
o 4 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
o 3 κουταλιές της σούπας κορνφλάουρ
o από 1 πορτοκάλι το ξύσμα
o κρέμα καρύδας για το σερβίρισμα
Υλικά ζύμης
o 200 γραμμάρια βούτυρο
o 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το πουδράρισμα
o 5 κουταλιές σούπας ζάχαρη κρυσταλλική + λίγο για το πασπάλισμα
o 1 ασπράδι αυγού
o 150-170 γρ παγωμένο νερό
Πριν φτιάξετε την τάρτα βάλτε το βούτυρο στην κατάψυξη να παγώσει καλά. Μπορούμε να το τυλίξουμε με αλουμινόχαρτο για να για να κρατηθεί πιο κρύο για το τρίψιμο.
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε αλεύρι, μία πρέζα αλάτι και 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη. Με ένα χοντρό τρίφτη τρίβουμε το βούτυρο μέσα στο αλεύρι προσπαθώντας να μη ζεσταθεί. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγαλύτερο μπωλ ως βάση με πάγο).
- Ανακατεύουμε με ένα μαχαίρι ώστε το βούτυρο να αλυρωθεί καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το παγωμένο νερό ανακατεύοντας γρήγορα.
- Παίρνουμε τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προσοχή δεν πρέπει να δουλευτεί πολύ η ζύμη ώστε να μείνει αφράτη.
- Στρώσε τα φρούτα σε ένα μπολ πασπαλίζοντάς εναλλάξ με ζάχαρη και κορνφλάουρ. Έπειτα προσθέτουμε ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς στον αέρα.
- Πασπαλίζουμε ελαφρώς ένα ταψί με αλεύρι και απλώνουμε τη ζύμη περίπου πάχος 0,5 εκατοστά.
- Ανακατεύουμε τα φρούτα και τα απλώνουμε στην τάρτα αφήνοντας ένα περιθώριο για να γυρίσουμε προς το κέντρο την ζύμη.
- Χτυπάμε το ασπράδι καλά και αλείφουμε την τάρτα (φρούτα και ζύμη). Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε για 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
- Σερβίρουμε κατευθείαν συνοδεύοντας με κρέμα καρύδας που την έχουμε χτυπήσει.
Καλή σας όρεξη!
Ευχαριστούμε τον κύριο Χαρίτο Μποστανίδη για την συνταγή
Χαρίτος Μποστανίδης, private σεφ, καθηγητής μαγειρικής, οργανωτής και εκπαιδευτής προσωπικού χώρων εστίασης
τηλ: 697 2019319
email: [email protected]