Γλώσσα Μενιέρ: Ποια είναι τα οφέλη του ψαριού για την υγεία της καρδιάς μας; - BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Υλικά για 4 μερίδες:

  • 800 περίπου γραμμάρια γλώσσα καθαρισμένο φιλέτο χωρίς δέρμα
  • 200 με 250 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό κλαριφιέ, δηλαδή λιωμένο και καθαρισμένο από το γάλα που περιέχει
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 8 φέτες λεμόνι
  • 5 με 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας κάππαρη ψιλοκομμένη και ξαλμυρισμένη
  • Αλάτι πιπέρι

 Για τη γαρνιτούρα:

  • 100 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
  • 6 μανιτάρια μπουτόν η λευκά χωρίς δέρμα και κορμό, κομμένα στα τέσσερα
  • 8 φούντες μπρόκολο βρασμένες al dente
  • 16 λοξά κομμένα καρότα (σφήνες) βρασμένα

Εκτέλεση:

  1. Παίρνουμε τα φιλέτα από τις γλώσσες, τα αλατοπιπερώνουμε και τα αλευρώνουμε
  2. Τα τινάζουμε πολύ καλά να μη μείνει πολύ αλεύρι επάνω στη γλώσσα.
  3. Σε ένα τηγάνι μεγάλο βάζουμε το βούτυρο μόλις ζεσταθεί, βάζουμε τις γλώσσες και ξεκινάμε να τηγανίζουμε
  4. Μόλις τηγανιστούν από τη μία μεριά τις  γυρίσουμε και από την άλλη.
  5. Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και τις φέτες λεμονιού . Όταν χρυσαφίσουν είναι έτοιμες

Γαρνιτούρα:

  1. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο. Μόλις ζεσταθεί καλά περνάμε ένα- ένα τα λαχανικά

Σερβίρισμα:

  1. Τοποθετούμε 2 φιλέτα γλώσσας και τα λαχανικά, περιχύνουμε με βούτυρο τις γλώσσες και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κάππαρη και το μαϊντανό

Οφέλη

Το ψάρι γλώσσα ανήκει εδώ και δεκαετίες στις διατροφικές συνήθειες μας και όχι άδικα. Το ψάρι γλώσσα και γενικώς τα ψάρια έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας και μας παρέχουν τα απαραίτητα για εμάς ωμέγα- 3 λιπαρά που δεν μπορούν να παραχθούν φυσικά από εμάς.

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα λιπαρά οξέα στα ψάρια μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η βιταμίνη Β12 είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων, την αναπαραγωγή DNA και τη λειτουργία των νεύρων. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και καρδιακών παθήσεων. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 συνδέεται επίσης με προβλήματα όπως η χρόνια κόπωση και η αναιμία.

Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά είναι οι δύο πιο κοινές αιτίες πρόωρου θανάτου στον κόσμο. Το ψάρι θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά για την καρδιά τροφές που μπορείτε να φάτε. Δεν αποτελεί έκπληξη, πολλές μεγάλες μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ψάρια έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Σε μια μελέτη σε περισσότερους από 40.000 άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκείνοι που έτρωγαν τακτικά μία ή περισσότερες μερίδες ψαριού την εβδομάδα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Έτσι, κατέληξαν ότι τα λιπαρά είδη ψαριών είναι ακόμη πιο ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένας τύπος ακόρεστων λιπαρών οξέων που μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Οι φλεγμονές ενδέχεται να δημιουργηθούν σε οποιοδήποτε σημείο του οργανισμού και μπορεί να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς με:

  • Μείωση των τριγλυκεριδίων
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Μείωση της πήξης του αίματος
  • Μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας
  • Μείωση των ακανόνιστων καρδιακών παλμών

Για αυτό, προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρια την εβδομάδα, ιδιαίτερα ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ιδιαίτερα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Έχει σημασία τι είδους ψάρι τρώτε;

Πολλά είδη θαλασσινών περιέχουν μικρές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν τα περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φαίνεται να είναι τα πιο ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς.

Οι καλές επιλογές ψαριών πλούσιες σε ωμέγα-3 περιλαμβάνουν:

  • Σολωμός
  • Σαρδέλα
  • Σκουμπρί
  • Μπακαλιάρος
  • Ρέγγα
  • Πέστροφα λίμνης
  • Κονσερβοποιημένος, ελαφρύς τόνος



Source link