Vegan ρολά μελιτζάνας με σπανάκι, μοτσαρέλα και παρμεζάνα: Ιδανικό για την ρύθμιση κακής χοληστερίνης και της θωράκισης του ανοσοποιητικού - BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Υλικά

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες
  • 250 γραμμάρια τυρί ρικότα
  • 2 φλιτζάνια μοτσαρέλα
  • ½ φλιτζάνι παρμεζάνα
  • 250 γραμμάρια σπανάκι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ένα φλιτζάνι σάλτσα μαρινάρα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200
  2. Καθαρίζετε τις άκρες της μελιτζάνας, τις πετάτε και στη συνέχεια την κόβετε σε φέτες
  3. Κόβετε και το σπανάκι
  4. Αλείφετε το ταψί με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και βάλτε μέσα τις φέτες
  5. Έπειτα βάλτε τις μελιτζάνες στο φούρνο για 10 λεπτά και αφού τις βγάλετε τις αφήνετε να κρυώσουν
  6. Σειρά έχει το σπανάκι και τα τυριά. Σε ένα μπολ προσθέτετε τη μοτσαρέλα, την παρμεζάνα, την ρικότα, το σπανάκι, το αυγό και το σκόρδο, τα ανακατεύετε πολύ καλά και αλατοπιπερώνετε.
  7. Εν συνεχεία ρίχνετε το 1/2 φλιτζάνι μαρινάρας σε ένα μεγάλο ταψί και προσθέτετε το μείγμα με το σπανάκι και τα τυριά σε κάθε φέτα της μελιτζάνας.
  8. Αφού κάνετε και αυτό τυλίγετε όλες τις φέτες και ρίχνετε τη σάλτσα που έμεινε και απο πάνω μοτσαρέλα.
  9. Βάζετε το ταψί στο φούρνο αφού το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε για 45 λεπτά
  10. Μόλις το διάστημα αυτό παρέλθει αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και το αφήνετε για ένα τέταρτο ή μέχρι να ροδίσει το τυρί.

Έτοιμο, σερβίρετε και απολαμβάνετε!

 Tips

Φροντίστε οι μελιτζάνες να είναι ώριμες χωρίς εξογκώματα καθώς είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο λαχανικό που μπορεί εύκολα να καταστραφεί ή να οξειδωθεί μόλις ανοίξει. Επίσης, οι ποικιλίες τυριού είναι ενδεικτικές μπορείτε να επιλέξετε όποια είδη προτιμάτε. Φυσικά, μπορείτε να προσθέσετε και περισσότερα από 3 τυριά. Η συνταγή ενδείκνυται για χορτοφάγους και vegan αντικαθιστώντας τα κλασικά τυριά με φυτικά.

Αντί για έτοιμη σάλτσα μαρινάρα μπορείτε να φτιάξετε και τη δική σας πανεύκολα. Με μερικές ώριμες ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, πελτέ και μυρωδικά της προτίμησης σας θα έχετε μία πεντανόστιμη σάλτσα για αυτή τη συνταγή αλλά και για πολλές άλλες.

Οφέλη για την υγεία μας

Τα ρολά μελιτζάνας περιλαμβάνουν πολλά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό καθιστώντας τα ένα πιάτο χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής.

Αρχίζοντας από τη μελιτζάνα πρόκειται για ένα λαχανικό με ελάχιστες θερμίδες και λίπος που προσφέρει μεγάλη ποσότητα βιταμινών. Μερικά μόνο από τα θρεπτικά της στοιχεία είναι η βιταμίνη β6, ο ψευδάργυρος, η ριβοφλαβίνη, το β-καροτένιο και η βιταμίνη Κ. Εκτός από αυτά, τα αντιοξειδωτικά στοιχεία της συμβάλλουν στην προστασία της κυτταρικής μεμβράνης στη μείωση της κακής χοληστερίνης αλλά και στην αντικαρκινική θωράκιση του οργανισμού.

Το σπανάκι συμπληρώνει ιδανικά τα οφέλη που προσφέρονται από την μελιτζάνα έχοντας μάλιστα πολλά κοινά στοιχεία. Για αυτό αποτελεί πηγή βιταμινών B και ριβοφλαβίνης ενώ σύμφωνα με επιστήμονες και αυτό προσφέρει αντικαρκινική προστασία. Το αξιοσημείωτο είναι πώς την επιστημονική μελέτη «International journal of cancer» αναφέρεται ότι το σπανάκι σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών αλλά και του οισοφάγου. Επιπροσθέτως, δρα προστατευτικά απέναντι στα νοσήματα της καρδιάς και τα εγκεφαλικά επεισόδια, τον καταρράκτη και την ενίσχυση των οστών.

Τελειώνοντας, το σκόρδο ενισχύει την δράση των δύο προαναφερθέντων λαχανικών απέναντι στις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο σύμφωνα και με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Μειώνει τη χοληστερίνη την αρτηριακή πίεση αλλά και το επίπεδο του σακχάρου.

 



Source link