Αυτή η πίτσα τα έχει όλα! Τραγανή κρούστα, υπέροχη σάλτσα ντομάτας, τυρί, προσούτο και την αγαπημένη σας ρόκα. Το σημαντικότερ είναι ότι έχει μόλις 238 θερμίδες Δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή και θα τη λατρέψετε.
Υλικά
- 150-200 ml χλιαρό νερό
- 150 ml γάλα (χλιαρό χλιαρό)
- 1 κύβο φρέσκια μαγιά (42 γρ.)
- 100 γρ σιμιγδάλι
- αλάτι
- ζάχαρη
- 500 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
- 400 ml σάλτσα ντομάτας
- ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας φύλλα δεντρολίβανου
- μαύρο πιπέρι
- 100 γρ τυρί (ό,τι λιώνει, τριμμένο)
- 14-18 μίνι μπαλάκια μοτσαρέλα
- 200 γρ προσούτο (περίπου 8-10 φέτες)
- 2 χούφτες φρέσκια ρόκα
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ετοιμάσετε τη ζύμη για πίτσα. Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο μπολ και ένα μίξερ με γάντζους ζύμης. Ρίξτε το νερό και το γάλα στο μπολ. Πρέπει να είναι χλιαρά, για να «ξυπνήσει» η μαγιά και να ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης.
Προσθέτουμε τη φρέσκια μαγιά και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι, δύο πρέζες αλάτι και μια πρέζα ζάχαρη. Στο τέλος κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε τα πάντα (χρησιμοποιώντας τους γάντζους ζύμης) μέχρι να έχουμε μια ωραία λεία, κολλώδη και ελαστική σύσταση. Θα σας πάρει περίπου 6-8 λεπτά για να αποκτήσετε τη σωστή υφή. Εάν στεγνώσει πολύ, προσθέστε μια μικρή ποσότητα νερού (περίπου 20 ml).
Μόλις αποκτήσετε μια ελαστική ζύμη (θα φαίνεται ότι δεν θέλει να αφήσει τους γάντζους της ζύμης), την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι, τη σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και τη βάζετε σε ζεστό (αλλά όχι πολύ θερμό) μέρος για να ξεκουραστεί για μία ώρα.
Στο μεταξύ πλένουμε τη ρόκα και ετοιμάζουμε τη σάλτσα πίτσας. Για τη σάλτσα, βάζουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο σε μια μικρή κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα δεντρολίβανου και ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 5 λεπτά και έπειτα την αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετήστε μια ελαφρώς βρεγμένη πετσέτα κουζίνας κάτω από ένα φύλλο λαδόκολλας. Έχουμε λίγο αλεύρι έτοιμο για να το πασπαλίσουμε στην επιφάνεια εργασίας αλλά και στον πλάστη μας.
Ελέγχουμε τη ζύμη. Θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος μέχρι τώρα. Παίρνουμε τη μισή ζύμη και τη βάζουμε στην αλευρωμένη λαδόκολλα. Εάν δεν χρησιμοποιήσουμε αμέσως την υπόλοιπη ζύμη, μπορούμε εύκολα να την τυλίξουμε σφιχτά σε ένα αλουμινόχαρτο και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο έως και 3-4 ημέρες. Αλλά πριν χρησιμοποιήσουμε την κρατημένη ζύμη θα πρέπει να το επαναφέρουμε σε θερμοκρασία δωματίου και να ζυμωθεί σωστά.
Ανοίγουμε τη ζύμη της πίτσας
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250ºC. Εάν ο φούρνος μας δεν έχει αυτή τη σκάλα απλώς βάλτε τον στο μέγιστο. Θυμηθείτε να αφήσετε το ταψί στο φούρνο, αναποδογυρισμένο.
Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα 4-5 χιλ. λεπτό. Έπειτα, απλώνουμε στη ζύμη τη μισή σάλτσα ντομάτας πίτσας, προσθέτουμε το τυρί και τη μοτσαρέλα.
Με τα γάντια του φούρνου, βγάζουμε προσεκτικά το ταψί από τον φούρνο και το ακουμπάμε ελαφρά δίπλα στο λαδόκολλα. Σέρνουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα με την πίτσα πάνω και το ξαναβάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να πάρει μια χρυσοκαφέ κρούστα. Ταυτόχρονα, το ζεστό ταψί θα ψήσει τη ζύμη από κάτω.
Βγάζουμε την πίτσα από το φούρνο, αφού έχει ψηθεί και τοποθετούμε πάνω της 4-5 λεπτές φέτες προσούτο και από πάνω μια χούφτα φρέσκια ρόκα. Αυτό ήταν! Η πίτσα prosciutto rucola είναι έτοιμη για σερβίρισμα!