Πέδρο Σάντσεθ: Aπό καθηγητής οικονομικών...πρωθυπουργός της Ισπανίας - Δηλώνει άθεος - Η καριέρα του στην πολιτική και το σκάνδαλο διαφθοράς με τη γυναίκα του που παραλίγο να οδηγήσει στην παραίτησή του - «Αποφάσισα να παραμείνω πρωθυπουργός»


Ο Pedro Sánchez Pérez-Castejón γεννήθηκε το 1972 στη Μαδρίτη από εύπορους γονείς, τον Pedro Sánchez Fernández και τη Magdalena Pérez-Castejón.

Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (Εθνικό Ινστιτούτο Παραστατικών Τεχνών και Μουσικής) του Υπουργείου Πολιτισμού. Αργότερα έγινε ιδιοκτήτης μιας βιομηχανικής εταιρείας συσκευασίας.

Η μητέρα του εργάστηκε επίσης ως δημόσιος υπάλληλος, στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, και αργότερα σπούδασε για να γίνει δικηγόρος, αποφοιτώντας τελικά μαζί με τον γιο της από το ίδιο πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Sánchez, σύχναζε σε κύκλους breakdancing στην AZCA όταν ήταν έφηβος. Από το Colegio Santa Cristina μεταπήδησε στο Instituto Ramiro de Maeztu, ένα δημόσιο λύκειο, όπου έπαιξε μπάσκετ στο σύστημα νέων της Estudiantes, με διασυνδέσεις με το λύκειο, φτάνοντας μέχρι την ομάδα U-21.

Επίσης, ενώ ήταν έφηβος, ο Σάντσεθ έμεινε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας προκειμένου να μάθει αγγλικά.

Ο Πέδρο Σάντσεθ παντρεύτηκε την Μπεγκόνα Γκόμεζ το 2006 και έχουν δύο παιδιά. Τον πολιτικό γάμο τέλεσε η Τρινιδάδ Χιμένεθ. Ο Σάντσεθ είναι άθεος.

Εκτός από τα ισπανικά, ο Σάντσεθ μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά. Είναι ο πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που μιλάει άπταιστα αγγλικά όσο ήταν στο αξίωμα (ο πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αζνάρ έγινε άπταιστος στα αγγλικά μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα). Οι ξένες γλώσσες δεν διδάσκονταν ευρέως στα ισπανικά σχολεία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, με αποτέλεσμα οι πρώην πρωθυπουργοί να γίνουν γνωστοί για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν με αυτές.

Συνδυάζοντας τις σπουδές του με την εργασία του, απέκτησε ένα δεύτερο πτυχίο, στην Πολιτική και τα Οικονομικά, το 1998, αποφοιτώντας από το Université libre de Bruxelles. Απέκτησε επίσης πτυχίο στην επιχειρηματική ηγεσία από το IESE Business School του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, και δίπλωμα προηγμένων σπουδών στη νομισματική ολοκλήρωση της ΕΕ από το Instituto Ortega y Gasset το 2002. Το 2012, ο Σάντσεθ έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Camilo José Cela, όπου δίδασκε οικονομικά.

Η καριέρα του στην πολιτική

Ο Πέδρο Σάντσεθ είναι πρωθυπουργός της Ισπανίας από τον Ιούνιο του 2018. Είναι επίσης Γενικός Γραμματέας του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) από τον Ιούνιο του 2017, ενώ προηγουμένως κατείχε αυτό το αξίωμα από το 2014 έως το 2016, και εξελέγη Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τον Νοέμβριο του 2022.

Ο Σάντσεθ ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 2004 ως δημοτικός σύμβουλος στη Μαδρίτη, πριν εκλεγεί στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων το 2009. Το 2014, εξελέγη Γενικός Γραμματέας του PSOE και έγινε αρχηγός της αντιπολίτευσης. Οδήγησε το κόμμα στις άγονες βουλευτικές εκλογές του 2015 και του 2016, αλλά παραιτήθηκε από Γενικός Γραμματέας λίγο μετά τις τελευταίες, μετά από δημόσιες διαφωνίες με την εκτελεστική επιτροπή του κόμματος. Επανεξελέγη σε εκλογές για την ηγεσία οκτώ μήνες αργότερα, νικώντας τους εσωκομματικούς αντιπάλους Susana Díaz και Patxi López.

Την 1η Ιουνίου 2018, το PSOE ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης κατά του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, περνώντας επιτυχώς την πρόταση, αφού κέρδισε την υποστήριξη της Unidas Podemos, καθώς και διαφόρων περιφερειακών και εθνικιστικών κομμάτων. Ο Sánchez διορίστηκε πρωθυπουργός από τον βασιλιά Φελίπε VI την επόμενη ημέρα.

Στη συνέχεια οδήγησε το PSOE να κερδίσει 38 έδρες στις γενικές εκλογές του Απριλίου 2019, την πρώτη εθνική νίκη του PSOE από το 2008, αν και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Μετά την αποτυχία των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Sánchez κέρδισε και πάλι τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2019, σχηματίζοντας κυβέρνηση συνασπισμού μειοψηφίας με τους Unidas Podemos, την πρώτη εθνική κυβέρνηση συνασπισμού από την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία.

Αφού το PSOE υπέστη σημαντικές απώλειες στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2023, ο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες γενικές εκλογές, στις οποίες το PSOE διατήρησε όλες τις έδρες του- παρά το γεγονός ότι τερμάτισε δεύτερος πίσω από το Λαϊκό Κόμμα, ο Σάντσεθ κατάφερε να σχηματίσει και πάλι κυβέρνηση συνασπισμού και διορίστηκε για τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός στις 17 Νοεμβρίου 2023.

Το σκάνδαλο διαφθοράς με τη γυναίκα του – «Αποφάσισα να παραμείνω πρωθυπουργός»

Εκατομμύρια άνθρωποι στην Ισπανία ήταν καθηλωμένοι στις τηλεοράσεις τους καθώς ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απηύθυνε ζωντανή ομιλία στο έθνος για να δηλώσει ότι θα παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα πραγματοποιήσει την απειλή του να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

«Αποφάσισα να παραμείνω πρωθυπουργός», δήλωσε σε μια συναισθηματική ομιλία προς το έθνος.

Η ανακοίνωση τη Δευτέρα (29/4) έθεσε τέλος σε πέντε ημέρες υψηλής έντασης. Την περασμένη εβδομάδα, η χώρα φαινόταν ακυβέρνητη, ενώ ο Σάντσεθ σκεφτόταν το μέλλον του εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς που συνδέεται με τη σύζυγό του.

«Αποφάσισα να συνεχίσω με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στο τιμόνι της κυβέρνησης της Ισπανίας. Τα πράγματα θα είναι διαφορετικά», δήλωσε ο Σάντσεθ κοιτάζοντας με βλοσυρό βλέμμα την κάμερα.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε τους ισχυρισμούς κατά της συζύγου του, Μπεγκόνα Γκόμεζ, και δήλωσε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του αποτελούν στόχο μιας εκστρατείας συκοφαντίας από πολιτικούς αντιπάλους εδώ και μια δεκαετία.

Απέρριψε επίσης τις κατηγορίες ότι οι πέντε ημέρες που πέρασε εξετάζοντας το μέλλον του στο αξίωμα είχαν πολιτικά κίνητρα, λέγοντας ότι ήταν καιρός να προβληματιστεί σχετικά με την αυξανόμενη πόλωση της ισπανικής πολιτικής.

«Για πάρα πολύ καιρό αφήσαμε αυτή τη βρωμιά να διαφθείρει την πολιτική και δημόσια ζωή μας με τοξικές μεθόδους που ήταν αδιανόητες πριν από λίγα χρόνια. Το θέλουμε πραγματικά αυτό για την Ισπανία;», διερωτήθηκε.

«Ενήργησα από σαφή πεποίθηση: Είτε θα πούμε “φτάνει πια” είτε αυτή η υποβάθμιση της δημόσιας ζωής θα καθορίσει το μέλλον μας και θα μας καταδικάσει ως χώρα».

Η παραλίγο παραίτησή του με την τετρασέλιδη επιστολή

Ο Σάντσεθ δημοσίευσε την Τετάρτη (24/4) μια τετρασέλιδη επιστολή στην οποία αποκαλύπτει ότι σκέφτεται να παραιτηθεί λόγω της συνεχούς ροής επιθέσεων από ομάδες της δεξιάς εναντίον του ιδίου και της οικογένειάς του.

Η τετρασέλιδη επιστολή του ανέφερε ότι χρειαζόταν χρόνο για να σκεφτεί το μέλλον του. Ήταν η πρώτη φορά που πρωθυπουργός έκανε κάτι τέτοιο στην Ισπανία.

Η επιστολή εξέπληξε πολλούς πολιτικούς παρατηρητές για το οικείο, συναισθηματικό περιεχόμενό της για έναν ηγέτη που αποπνέει ψυχρή αυτοπεποίθηση και, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό στυλ, κρατά τη σύζυγο και τις δύο κόρες του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Αυτή η επίθεση δεν έχει προηγούμενο, είναι τόσο σοβαρή που πρέπει να σταματήσω και να σκεφτώ με τη σύζυγό μου», είπε. «Τις περισσότερες φορές ξεχνάμε ότι οι πολιτικοί είναι άνθρωποι. Και δεν ντρέπομαι να το πω, αλλά είμαι ένας άνθρωπος που είμαι βαθιά ερωτευμένος με τη σύζυγό μου, όμως ζω με το αίσθημα της ανικανότητας, καθώς δέχομαι αυτή τη λασπολογία».

Ο Σάντσεθ κατάφερε να σχηματίσει μια νέα αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού τον Νοέμβριο για να ξεκινήσει άλλη μια τετραετή θητεία με την υποστήριξη μυριάδων μικρών και περιφερειακών κομμάτων από όλη την Ισπανία. Κυνηγήθηκε και διασύρθηκε από τους δεξιούς αντιπάλους και μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης πριν και μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου. Το Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές, του επιτίθεται ότι έκανε συμφωνίες με αυτονομιστικά κόμματα μόνο και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία.

Στο παρελθόν, τα δεξιά κόμματα της Ισπανίας εξαπέλυσαν παρόμοιες εκστρατείες εναντίον προηγούμενων πρωθυπουργών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως ο Φελίπε Γκονζάλες και ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς το έθνος ο Σάντσεθ κατήγγειλε το τοξικό πολιτικό τοπίο στην Ισπανία.

«Αν δεχτούμε ότι η πολιτική περιλαμβάνει επιθέσεις εναντίον αθώων ανθρώπων, δεν αξίζει τον κόπο», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει τιμή που να δικαιολογεί τον πόνο των ανθρώπων που αγαπάς περισσότερο».

Η απειλή παραίτησης οδήγησε σε ένα κύμα υποστήριξης προς τον Σάντσεθ από τα ανώτερα κλιμάκια του Σοσιαλιστικού Κόμματός του, καθώς και από χιλιάδες υποστηρικτές του που βγήκαν στους δρόμους αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η δημόσια εκδήλωση υποστήριξης τον έπεισε να παραμείνει στο αξίωμα.

«Η εκστρατεία λασπολογίας εναντίον μου και της οικογένειάς μου δεν θα σταματήσει», δήλωσε. «Αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε: Το σημαντικό είναι ότι θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που λάβαμε από όλους τους χώρους».

Η ανακοίνωση του Σάντσεθ ολοκληρώνει ένα Σαββατοκύριακο νευρικότητας στην Ισπανία, η οποία πιθανότατα θα είχε εισέλθει σε μια πρωτοφανή εποχή πολιτικής αβεβαιότητας εάν είχε παραιτηθεί. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών δεν έχει σαφή διάδοχο και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φέιχο δεν έχει την απαιτούμενη υποστήριξη για τον σχηματισμό εναλλακτικής, δεξιάς κυβέρνησης.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού θα άφηνε τη χώρα με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να διεξαχθούν νέες εκλογές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό το σενάριο θα άφηνε πιθανότατα την Ισπανία χωρίς ισχυρή φωνή στις Βρυξέλλες, τη στιγμή που πρόκειται να κατανεμηθούν οι κορυφαίες θέσεις εργασίας στην ΕΕ.

Source link