Αλεξέι Ναβάλνι: Η δηλητηρίαση, η φυλάκιση, ο κατ' οίκον περιορισμός και οι δημοσιοποιήσεις διαφθοράς - BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Ο Αλεξέι Ανατόλιεβιτς Ναβάλνι, γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1976 στη Ρωσία. Είναι δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως εθνικιστή δημοκράτη. Ο ίδιος αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αμφιλεγόμενα πρόσωπα, τόσο της Ρωσίας, όσο και της διεθνούς πολιτικής σκηνής, αφού έχει φυλακιστεί και κατηγορηθεί άπειρες φορές για τις δημοσιοποιήσεις διαφθοράς, κατά της κυβέρνησης.

Το 2012, η Wall Street Journal, τον περιέγραψε ως τον άνθρωπο που ο Βλαντίμιρ Πούτιν φοβάται περισσότερο.

Αποτελεί μέλος του Ρωσικού Αντιπολιτευτικού Συντονιστικού Συμβουλίου και είναι επικεφαλής του κόμματος Προόδου. Τον Σεπτέμβριο του 2013 συμμετείχε στις δημαρχιακές εκλογές της Μόσχας, με το κόμμα της Λαϊκής Ελευθερίας, όπου βγήκε δεύτερος με 27%, πράγμα που έφερε αναστάτωση σε ολόκληρη την χώρα, αφού οι σύμμαχοι του επέμεναν πως είχε γίνει νοθεία, ούτως ώστε να αποτρέψουν την επαναληπτική εκλογή.

Με τα χρόνια, ο Ναβάλνι έγινε ακόμα πιο γνωστός, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πιο συγκεκριμένα, μέσα από το Youtube όπου έχει 2.9 εκατομμύρια συνδρομητές, το Twitter όπου έχει πάνω από 2.1 εκατομμύρια ακολούθους, καθώ και το ιστολόγιο LiveJournal.

Εκεί δημοσιοποιούσε βίντεο και έγγραφα σχετικά με τη διαφθορά Ρώσων αξιωματούχων, διοργάνωνε διαμαρτυρίες, καθώς επίσης προωθούσε και τις υποψηφιότητες του στις εκλογές.

Ακόμα, είναι ενεργός και στα μέσα ενημέρωσης, αφού το 2011, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, αποκάλεσε το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας Ενωμένη Ρωσία, ως “κόμμα απατεώνων και κλεφτών”, το οποίο κέρδισε σημαντική απήχηση στο ρωσικό λαό.

Το 2011, επίσης ίδρυσε το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς.

Ο Ναβάλνι έχει συλληφθεί αρκετές φορές από τις ρωσικές αρχές. Συγκεκριμένα, έχει καταδικαστεί δύο φορές με αναστολή, μία τον Ιούλιο του 2013 και άλλη μια τον Δεκέμβριο του 2014, όπου η ποινή ήταν 5 και 3,5 χρόνια αντίστοιχα. Τον Μάιο του 2018, ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε 30 μέρες φυλάκισης επειδή συμμετείχε σε μη αδειοδοτημένη διαδήλωση κατά του Πούτιν στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι καταδίκες παραβίαζαν το δικαίωμα του Ναβάλνι για δίκαιη δίκη, ενώ το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μεμόριαλ, τον θεωρεί πολιτικό κρατούμενο.

Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Ναβάλνι τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και του επετράπη να έχει επαφή μόνο με την οικογένεια του.

Τον Μάρτιο του 2017, ο Αλεξέι Ναβάλνι, μέσα από το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς δημοσίευσε ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για διαφθορά.

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Ναβάλνι έβαλε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά η εγγραφή του αποκλείστηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας, τον Δεκέμβριο του 2017 και παρότι έκανε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας, η έφεση απορρίφθηκε.

Στις 20 Αυγούστου 2020 ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση έπειτα από ύποπτη δηλητηρίασή του στη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ στη Μόσχα.

Φημολογίες κάνουν λόγο για πιθανή δηλητηρίασή του από τους αντιπάλους του. Η Γερμανία έστειλε αποστολή γιατρών στη Ρωσία και τελικά ο Ναβάλνι διακομίστηκε στο Βερολίνο και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο, όπου και διέφυγε τον κίνδυνο μετά από εκτεταμένη νοσηλεία εβδομάδων.

Μετά τη νοσηλεία του στη Γερμανία, επέστρεψε αμέσως στη Ρωσία, αλλά συνελήφθη κατευθείαν από τις αρχές. Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένες διαδηλώσεις και σε βίαια επεισόδια μεταξύ της ρωσικής αστυνομίας και οπαδών του Ναβάλνι.

Η ρωσική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 4.400 συλλήψεις και απέκλεισε το κέντρο πολλών πόλεων, μεταξύ αυτών και της πρωτεύουσας Μόσχας.

Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, συνελήφθη επίσης από την αστυνομία, προτού αφεθεί ελεύθερη λίγες ώρες αργότερα.

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/Αλεξέι_ΝαβάλνιSource link