Μελίντα Γκέιτς: Από τον εξωτικό γάμο στη Χαβάη με τον Μπιλ Γκέιτς μέχρι τους τίτλους τέλους με τα δισεκατομμύρια - Άφησε τη Microsoft για να μείνει στο σπίτι και να μεγαλώσει τα παιδιά - Η παραίτηση από το ίδρυμα "Bill & Melinda Gates Foundation" και το ποσό των 12,5 δισ. δολαρίων που παίρνει μαζί της - Το φιλανθρωπικό της έργο, τα τρία της παιδιά και το εγγονάκι της


Η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς (γεννημένη στις 15 Αυγούστου 1964, Ντάλας, Τέξας, ΗΠΑ) είναι Αμερικανίδα επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, η οποία -μαζί με τον τότε σύζυγό της, συνιδρυτή της Microsoft Corporation Μπιλ Γκέιτς- ίδρυσε (2000) το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation, το οποίο έγινε ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο. Βέβαια, τον Μάιο του 2024 η Γκέιτς ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το ίδρυμα τον επόμενο μήνα.

Ενδιαφέρθηκε για πρώτη φορά για τους υπολογιστές όταν ένας δάσκαλος της έβδομης δημοτικού την έβαλε σε ένα προχωρημένο μάθημα μαθηματικών. Αφού αποφοίτησε από την Ακαδημία Ursuline (καθολικό λύκειο θηλέων), σπούδασε πληροφορική και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Duke (πτυχίο, 1986- μεταπτυχιακό, 1987).

Εντάχθηκε στη Microsoft στην ανάπτυξη προϊόντων το 1987 και έφτασε να γίνει γενική διευθύντρια προϊόντων πληροφοριών. Παντρεύτηκε τον Bill Gates την 1η Ιανουαρίου 1994. Όταν γεννήθηκε το πρώτο τους παιδί, το 1996, εγκατέλειψε την εταιρεία για να επικεντρωθεί στην οικογένειά της και στο φιλανθρωπικό έργο του ζευγαριού. Το ζευγάρι απέκτησε αργότερα άλλα δύο παιδιά.

Η παραίτηση από το ίδρυμα “Bill & Melinda Gates Foundation” και το ποσό των 12,5 δισ. δολαρίων που παίρνει μαζί της

Η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο μέγεθος και την εμβέλεια του ιδρύματος. Η ίδια, στη δήλωση αποχώρησής της, ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποχωρήσει παίρνοντας 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία και θα διοχετεύσει σε προγράμματα για γυναίκες και παιδιά. Ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση να αποχωρήσει δεν ελήφθη «ελαφρά τη καρδία» και ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Σουζμάν και την ηγετική του ομάδα. «Είναι η κατάλληλη στιγμή για μένα να προχωρήσω στο επόμενο κεφάλαιο της φιλανθρωπίας μου», είπε η Μελίντα Γκέιτς.

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates δημιουργήθηκε από τα δισεκατομμύρια δολάρια που κέρδισε ο Μπιλ Γκέιτς όντας ένας από τους συνιδρυτές και επί χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Microsoft. Το ζευγάρι, που γνωρίστηκε το 1987, ξεκίνησε τη μη κερδοσκοπική εταιρεία το 2000. Έκτοτε, το Ίδρυμα απασχολεί περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους, με επιχορηγήσεις σε κοινότητες και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Επίσης, μόνο πέρυσι, χρηματοδότησε υποτροφίες σε 48 πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια, εκτός από τη χρηματοδότηση διαφόρων projects σε 135 χώρες.

Το Ίδρυμα διαθέτει και διάσημους χρηματοδότες, πέραν του Γκέιτς, καθώς ενδεικτικά, ο Γουόρεν Μπάφετ έχει προσφέρει τουλάχιστον 39,3 δισεκατομμύρια δολάρια στο ίδρυμα.

Η Μελίντα και ο Μπιλ Γκέιτς οριστικοποίησαν το διαζύγιό τους το 2021. Σε συνεντεύξεις, η Μελίντα είχε δηλώσει ότι η σχέση τους παραμένει εργασιακή και είχε πει στο παρελθόν ότι σχεδίαζε να παραμείνει στο ίδρυμα. Ωστόσο, τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι η τελευταία της μέρα στον οργανισμό θα είναι η 7η Ιουνίου.

Ο Μπιλ Γκέιτς, σχολιάζοντας την ανακοίνωση αποχώρησης, επαίνεσε τη Μελίντα για τον αντίκτυπό της στο ίδρυμα και είπε ότι ο ίδιος παραμένει πλήρως αφοσιωμένος στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό. «Λυπάμαι που βλέπω τη Μελίντα να φεύγει, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στο μελλοντικό φιλανθρωπικό της έργο», είπε.

Ειδικοί, σχολιάζοντας την αποχώρηση της Μελίντα από το Ίδρυμα, επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να επηρεαστεί η δράση του Ιδρύματος, ενώ με τα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια που πήρε, είναι πλέον από μόνη της μια σημαντική δύναμη στον κόσμο της θεσμικής φιλανθρωπίας.

Φιλανθρωπικό έργο

Μαζί με τον σύζυγό της, η Μελίντα Γκέιτς ξεκίνησε τις φιλανθρωπικές της προσπάθειες το 1994, σε μεγάλο βαθμό κατόπιν εντολής του πατέρα του Μπιλ, Γουίλιαμ Χ. Γκέιτς, αλλά και από το παράδειγμα της μητέρας του Μπιλ, μιας αφοσιωμένης φιλάνθρωπου που είχε πεθάνει νωρίτερα την ίδια χρονιά. Η πρώτη τους προσπάθεια, το Ίδρυμα William H. Gates, επιδίωξε προγράμματα παγκόσμιας υγείας καθώς και έργα στο βορειοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού, όπου ζούσαν.

Τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησαν το Ίδρυμα Βιβλιοθήκης Γκέιτς (που μετονομάστηκε σε Ίδρυμα Μάθησης Γκέιτς το 1999) προς όφελος των βιβλιοθηκών της Βόρειας Αμερικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην εισαγωγή της τεχνολογίας του Διαδικτύου στις δημόσιες βιβλιοθήκες. Ακολούθησε το πρόγραμμα Gates Millennium Scholars (1999), το οποίο διέθεσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για υποτροφίες σπουδών μειονοτήτων. Το ζευγάρι ενοποίησε τα φιλανθρωπικά του συμφέροντα το 2000 ως το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation, με αναφερόμενο κληροδότημα 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Μάιο του 2006 οι Gateses τιμήθηκαν με το βραβείο του πρίγκιπα της Αστούριας της Ισπανίας για τη διεθνή συνεργασία. Τον Ιούνιο ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett, προσωπικός φίλος του ζεύγους, ανακοίνωσε το σχέδιό του να διαθέσει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του στο Ίδρυμα Gates τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι το 2006 το ίδρυμα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Αν συνυπολογίσουμε την υπόσχεση του Μπάφετ, τα περιουσιακά του στοιχεία θα ανέρχονταν σε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 20 χρόνια. Εν αναμονή των αναγκών ανάπτυξής του, το Ίδρυμα Γκέιτς αναδιοργανώθηκε σε τρία τμήματα: παγκόσμια υγεία (συμπεριλαμβανομένης της διατροφής), παγκόσμια ανάπτυξη και αιτίες για την κοινότητα και την εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέσω αυτών των αλλαγών, το ίδρυμα υπογράμμισε τη δέσμευσή του για την επίλυση προβλημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων για την ελονοσία, το HIV/AIDS και τη φυματίωση, στον έλεγχο των εντόμων που μεταδίδουν ασθένειες και στην ανάπτυξη υπερτροφών για την καταπολέμηση του υποσιτισμού.

Παρά το τεράστιο κληροδότημα και τον προσωπικό πλούτο των Γκέιτς, το ίδρυμα δεν χρηματοδότησε κανένα πρόγραμμα μόνο του. Αντ’ αυτού, υποχρέωσε άλλους οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακόμη και χώρες, να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων. Η συνεργατική τους προσέγγιση προκάλεσε μια αφρικανική παροιμία που αναφέρθηκε από τη Μελίντα Γκέιτς και άλλους στο Ίδρυμα Γκέιτς: “Αν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου. Αν θέλεις να πας μακριά, πήγαινε με άλλους”.

Το 2021 η Μελίντα και ο Μπιλ Γκέιτς πήραν διαζύγιο. Ωστόσο, το ζευγάρι συμφώνησε να συνεχίσει να είναι συμπρόεδροι στο ίδρυμα για μια δοκιμαστική περίοδο. Μέχρι το 2024 το ίδρυμα είχε καταβάλει περισσότερα από 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις. Εκείνη τη χρονιά η Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τον οργανισμό, με ισχύ από τις 7 Ιουνίου. Στο πλαίσιο του διακανονισμού του διαζυγίου της, έλαβε 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το δικό της φιλανθρωπικό έργο, το οποίο, όπως είπε, θα επικεντρωνόταν στις γυναίκες και τις οικογένειες.

Το 2016 η Γκέιτς τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Αργότερα έγραψε το βιβλίο The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World (2019).

Μία αναδρομή στο παρελθόν και στη σχέση της με τον Μπιλ Γκέιτς

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες γάμου, ο Μπιλ Γκέιτς και η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς ανακοίνωσαν το διαζύγιό τους τον Μάιο του 2021.

«Δεν ήταν μια στιγμή ή ένα συγκεκριμένο πράγμα που συνέβη. Απλώς ήρθε μια στιγμή που υπήρχε αρκετό που συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν υγιές και ότι δεν μπορούσα να εμπιστευτώ αυτό που είχαμε», αποκάλυψε η Μελίντα στο CBS Mornings τον Μάρτιο του 2022.

Κατά τη διάρκεια της 27χρονης ένωσής τους, το φιλάνθρωπο ζευγάρι καλωσόρισε τρία παιδιά μαζί: τις κόρες Jennifer και Phoebe καθώς και τον γιο Rory.

Το 2000 ίδρυσαν το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα αφιερωμένο στην καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας και των ασθενειών. Κατά την ανακοίνωση του αιφνιδιαστικού χωρισμού τους, το ζευγάρι σημείωσε ότι σκόπευε να συνεχίσει το κοινό του έργο στο ίδρυμα.

Από ένα ανούσιο αίτημα για το πρώτο ραντεβού μέχρι τον γάμο στη Χαβάη, τη δημιουργία οικογένειας και τον τελικό χωρισμό, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το χρονοδιάγραμμα της σχέσης του Bill Gates και της Melinda French Gates.

1987: Ο Μπιλ και η Μελίντα συναντιούνται για πρώτη φορά

Ο συνιδρυτής της Microsoft γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, κατά κόσμον Melinda French, λίγο αφότου εκείνη ξεκίνησε ως product manager στην εταιρεία. Αφού γνωρίστηκαν για πρώτη φορά σε μια συνάντηση πωλήσεων στη Νέα Υόρκη, ο τότε διευθύνων σύμβουλος πλησίασε τη Μελίντα σε ένα πάρκινγκ και της ζήτησε να βγείτε ραντεβού. Εκείνη αρχικά τον απέρριψε, επικαλούμενη την έλλειψη αυθορμητισμού του.

«Είπε: “Ξέρεις, σκεφτόμουν ότι ίσως θα μπορούσαμε να βγούμε σε δύο εβδομάδες από [απόψε]””, δήλωσε η μητέρα τριών παιδιών στο MAKERS της AOL το 2015. Ανεπηρέαστη, εκείνη απάντησε: “Σε δύο εβδομάδες από απόψε; Δεν έχω ιδέα τι θα κάνω σε δύο εβδομάδες από απόψε”, του είπε. “Δεν είσαι αρκετά αυθόρμητος για μένα».

Αλλά ο Μπιλ επέμεινε και της τηλεφώνησε μια ώρα αργότερα. «Είπε, “Είναι αυτό αρκετά αυθόρμητο για σένα;”. ” θυμήθηκε η Μελίντα. “Και είπα, ‘Εντάξει, υποθέτω ότι αυτό είναι αρκετά αυθόρμητο. Υποθέτω ότι μπορούμε να δοκιμάσουμε.»

1993: Ο Μπιλ και η Μελίντα αρραβωνιάζονται

Ο Μπιλ έκανε πρόταση γάμου στη Μελίντα το 1993, έξι χρόνια μετά την έναρξη της σχέσης τους. Ενώ κανείς από τους δύο δεν έχει μιλήσει πολύ για τον αρραβώνα τους, η Melinda σημείωσε σε ένα δοκίμιο του 2017 για το AARP ότι οι δύο τους γιόρτασαν τον αρραβώνα τους με ένα ταξίδι στην Αφρική το φθινόπωρο του 1993.

Η πρώτη επίσκεψη του νεαρού αρραβωνιασμένου ζευγαριού στην Αφρική έγινε μια βαθιά διαμορφωτική εμπειρία για το ζευγάρι.

Αποκαλώντας το ταξίδι αυτό “την πρώτη πραγματική συνάντησή της με την ακραία φτώχεια”, η Μελίντα σημείωσε ότι εκείνη και ο Μπιλ “έκαναν μια βόλτα σε μια παραλία στη Ζανζιβάρη και έκαναν τη συζήτηση που τελικά θα άλλαζε τις ζωές μας”. Εκεί, συμφώνησαν για το πού και πώς θα αναδιανέμουν τον πλούτο που κέρδιζαν από τη Microsoft. Λίγα χρόνια αργότερα, δημιούργησαν το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates το 2000.

1 Ιανουαρίου 1994: Ο Μπιλ και η Μελίντα παντρεύονται στη Χαβάη

Μετά από επτά χρόνια σχέσης, το ζευγάρι έφυγε για τον άκρως απόρρητο γάμο του στο νησί Lanai της Χαβάης την Πρωτοχρονιά του 1994. Η οικεία, πλούσια τελετή έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Manele Bay Hotel, σύμφωνα με τους Seattle Times, και πραγματοποιήθηκε μπροστά σε 130 συγγενείς και φίλους τους. Το ζευγάρι φέρεται να αγόρασε και τα 250 δωμάτια του ξενοδοχείου, καθώς και όλα τα ελικόπτερα στο Μάουι, προκειμένου να διατηρήσει την ιδιωτική του ζωή και να αποφύγει την παρέμβαση των μέσων ενημέρωσης.

26 Απριλίου 1996: Ο Μπιλ και η Μελίντα καλωσορίζουν το πρώτο τους μωρό.
Ο Μπιλ και η Μελίντα έγιναν για πρώτη φορά γονείς τον Απρίλιο του 1996, όταν καλωσόρισαν μια κόρη, την Τζένιφερ Κάθριν. Σύμφωνα με τους New York Times, η μικρή Jennifer γεννήθηκε με βάρος 8 λίβρες και 6 ουγγιές στο νοσοκομείο Overlake στο Bellevue της Ουάσινγκτον.

“Είναι στο σπίτι τους”, δήλωσε τότε ο εκπρόσωπος της Microsoft Dean Katz. “Όλοι είναι καλά”.

1996: Μελίντα αφήνει τη Microsoft για να γίνει μητέρα και να μένει στο σπίτι

«Ξαφνιάστηκε, σίγουρα ξαφνιάστηκε”, δήλωσε η Melinda στο Sunday Morning του CBS το 2017 για την αντίδραση του Bill στην απόφασή της να μείνει στο σπίτι για να μεγαλώσει την κόρη τους. “Αλλά του είπα: “Ξέρεις, δεν έχει νόημα. Δεν μπορείς να είσαι διευθύνων σύμβουλος και να δουλεύεις τόσο σκληρά όσο δουλεύεις εσύ και – κάποιος πρέπει να είναι στο σπίτι, σωστά; Δεν θέλαμε τα παιδιά μας να τα μεγαλώσει κάποιος άλλος. Είπα, “Ξέρετε, αν θέλουμε να έχουν τις αξίες που έχουμε εμείς, κάποιος πρέπει να είναι στο σπίτι”.»

Τα τρία της παιδιά και το εγγονάκι της:

Οι δύο κόρες της Τζεν στα αριστερά και Φοίβη στα δεξιά:

Το εγγονάκι που της χάρισε η μεγαλύτερη κόρη της Τζεν:

«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να κρατάς στην αγκαλιά σου το πρώτο σου εγγόνι. Φαίνεται σαν να ήταν μόλις χθες που κρατούσα την Τζεν σε αυτή την ηλικία. Τώρα έχει το δικό της μωρό -και ξεχειλίζω από υπερηφάνεια βλέποντας εκείνη και τον Ναϊέλ να μπαίνουν στο νέο τους ρόλο ως γονείς», έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας.

Ο γιός της, Ρόρι:

Source link