Υλικά
- 375 γραμμάρια ξηρά λευκά φασόλια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 μεγάλο κλαδάκι δεντρολίβανου (ή 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο)
- ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού όξινο ανθρακικό άλας (προαιρετικό)
- Αλατοπίπερο
Παρασκευή
Βήμα 1 Αδειάστε τα φασόλια σε ένα σουρωτήρι και πλύνετε καλά με τρεχούμενο νερό. Τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπολ και καλύψτε με τουλάχιστον 4 φορές τον όγκο τους με νερό, θα πρέπει να καλύπτονται πλήρως και λίγο επιπλέον. Αφήστε τα να μουλιάσουν όλη τη νύχτα στο ψυγείο (όχι έξω).
Βήμα 2 Στραγγίζετε τα φασόλια και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε αρκετό φρέσκο κρύο νερό για να τα καλύψετε.
Βήμα 3 Προσθέστε ένα κλαδάκι δεντρολίβανου και ένα κουταλάκι του γλυκού διττανθρακική σόδα. Βράστε τα φασόλια, στη συνέχεια καλύψτε και σιγοβράστε τα απαλά για περίπου 30 λεπτά ή έως ότου τα φασόλια είναι μαλακά.
Βήμα 4 Σε ένα τηγάνι προσθέστε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο και το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο. Αφήστε στην άκρη έως ότου τα φασόλια είναι έτοιμα.
Βήμα 5 Μόλις τα φασόλια σχεδόν μαγειρευτούν, ζεσταίνετε το τηγάνι σας και τηγανίζετε το σκόρδο μέχρι να αρχίζει να παίρνει χρώμα. Σουρώστε τα φασόλια και προσθέστε απευθείας στο τηγάνι σας. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε με λίγο ελαιόλαδο, ανακατέψτε καλά και σερβίρετε.
Βήμα 6 Γαρνίρετε με δεντρολίβανο και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο στην κορυφή.
Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ
Διαβάστε σχετικά άρθρα
Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα
Φασόλια γίγαντες με κόκκινες πιπεριές
Πεντανόστιμα φαλάφελ από μαυρομάτικα φασόλια!