Τα μύρτιλα είναι ένας υπέροχος, ζουμερός καρπός που θεωρείται και superfood, μιας και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.
Επειδή όμως δεν είναι κάτι που επιλέγουν οι περισσότεροι για να καταναλώσουν, αν και έχει κερδίσει… έδαφος τα τελευταία χρόνια, μαζέψαμε μερικές λαχταριστές συνταγές για να το δοκιμάσετε εκεί!
Και να ξέρετε, πως το νοστιμότατο σουφλέ με στραγγιστό γιαούρτι και μύρτιλα που σας προτείνουμε, είναι ιδανικό πρωινό για τους πολυάσχολους επαγγελματίες. Το καλύτερο από όλα είναι ότι μπορείτε να αλλάξετε τα υλικά ανάλογα με το τι σας αρέσει.
Σουφλέ με στραγγιστό γιαούρτι και μύρτιλα (για 3 μερίδες)
- 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, άπαχο
- 2 αυγά
- 38 γρ. άνθος αραβοσίτου
- 250 μλ. γάλα, 1,5% λιπαρά
- 75 γρ. μύρτιλα
- γλυκαντικό (στέβια ή παρόμοιο)
Χτυπάμε το γιαούρτι, τα αυγά, το άνθος αραβοσίτου και το γάλα με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε με ένα κουτάλι τα μύρτιλα, κρατώντας μερικά στην άκρη για τη διακόσμηση και όσο γλυκαντικό θέλουμε.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ και ψήνουμε στον φούρνο στους 160°C για περίπου 60 λεπτά. Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό ή κρύο μαζί με τα υπόλοιπα μύρτιλα.
Light κεκάκια με μύρτιλα (για 12 μερίδες)
- 1/2 κούπας αλεύρι που φουσκώνει
- 2/3 κούπας ζάχαρη
- αλάτι
- 1 βανίλια
- 2/3 κούπας γιαούρτι
- 4 κ.σ. ηλιέλαιο
- 1 αυγό χτυπημένο
- 1 κούπα μύρτιλα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι και βανίλια. Χωριστά ανακατεύουμε γιαούρτι, λάδι και αυγό. Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στα στερεά και ανακατεύουμε με κουτάλι ώσπου να βραχεί το αλεύρι.
Προσθέτουμε και ανακατεύουμε τα μύρτιλα. Μοιράζουμε σε υποδοχές φόρμας για 12 κεκάκια αφού τοποθετήσουμε θηκούλες. Ψήνουμε στους 220°C 20 – 25′ στον αέρα. Και για να είναι δροσερά αλλά και υγιεινά, σερβίρονται με σορμπέ παγωτό.
Μαρμελάδα μύρτιλο (χωρίς ζάχαρη)
- 700 γρ. μύρτιλα
- 1/2 χυμό λεμονιού
- 3/4 φλ. τσαγιού μέλι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μύρτιλα και τα λιώνουμε καλά με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
Ανάβουμε το μάτι περίπου στο μισό και βράζουμε για 10 – 12 λεπτά. Όταν η μαρμελάδα μας αρχίζει να δένει, είναι έτοιμη. Αφήνουμε να κρυώσει και αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο μπολ, στο ψυγείο.
Παγωμένο σουφλέ με μύρτιλα
- 1 κ.γ. ζελατίνη σκόνη
- 2 κ.σ. φρέσκο χυμό από lime
- 12 μύρτιλα
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη
- ¼ φλυτζάνι νερό
- 3 ασπράδια
- 1/3 φλ. κρέμα χτυπημένη σε σαντιγύ
Κόβουμε τα μύρτιλα μέση, αφαιρούμε όλο το εσωτερικό με ένα κουτάλι και το περνάμε από σίτα. Λιώνουμε όλη τη ζελατίνη στο χυμό από lime σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε μέσα τα φρούτα μας και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 3 λεπτά.
Αμέσως μετά μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεταλικό μπώλ που θα είναι καθισμένο σε μια λεκάνη από παγάκια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει (σχετικά), περίπου 10 λεπτά. Φτιάχνουμε ένα σιρόπι, με τη ζάχαρη και το νερό, και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 5 λεπτά. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με λίγο αλάτι για να γίνουν μαρέγκα.
Καθώς δουλεύουμε το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα, ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά. Ενώνουμε το 1/4 της μαρέγκας με το μείγμα των φρούτων και μετά, όλα τα φρούτα με την υπόλοιπη μαρέγκα και ύστερα και την κρέμα σαντιγύ. Γεμίζουμε τα ποτήρια μέχρι σχεδόν πάνω και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν στην απλή ψύξη για 20 λεπτά πριν το σερβίρισμα.
Τηγανίτες με μύρτιλα (για 5 – 6 μερίδες)
- 100 γρ. νιφάδες βρώμης ολικής άλεσης
- 2 αυγά
- 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
- 1/2 συσκευασία μύρτιλα
- φρούτα της αρεσκείας μας
Αλέθουμε στο μπλέντερ τη βρώμη μέχρι να γίνει σκόνη και προσθέτουμε την κανέλα, τη μπανάνα και τα δύο αυγά, χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Έχουμε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση για να ψηθούν όμορφα οι τηγανητές και να μην καούν. Παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας από το μείγμα μας και σχηματίζουμε μικρά δισκάκια μέσα στο τηγάνι μας. Στη συνέχεια τοποθετούμε απαλά μερικά μύρτιλα επάνω στα δισκάκια και αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 4′.
Γυρίζουμε από την άλλη μεριά να ψηθούν για άλλα 4′ περίπου. Βγάζουμε από το τηγάνι και προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα κατά τον ίδιο τρόπο. Οι τηγανίτες μας είναι έτοιμες και προσθέτουμε λίγο από το σιρόπι σφενδάμου, ενώ μπορούμε να βάλουμε ως συνοδευτικά και φρούτα που μας αρέσουν.
Διαβάστε σχετικά άρθρα:
Μύρτιλα: Πώς βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού;
Κέικ με φρούτα. 3 πεντανόστιμες συνταγές για γλυκό με λίγες θερμίδες!
Ώρα για το απογευματινό σου smoothie! 4 συνταγές για περισσότερη ενέργεια!