Φαλάφελ: έθνικ, εύκολοι και χορταστικοί ρεβυθοκεφτέδες πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά - BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Υλικά

  • Αποξηραμένα ρεβύθια
  • Φρέσκος μαϊντανός κόλιανδρος και άνηθος
  • Κρεμμύδι
  • Σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Κύμινο, κόλιανδρος και πιπέρι καγιέν
  • Baking powder
  • Σουσάμι
  • Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Αποβραδίς να έχετε βάλει τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε μπόλικο νερό και μαγειρική σόδα
  2. Αφού τα στραγγίξετε καλά προσθέστε τα μυρωδικά το σκόρδο το κρεμμύδι, τα μπαχαρικά και το baking powder σε ένα μίξερ και χτυπήστε τα πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα
  3. Μετά βάλτε τα σε ένα μπολ και αφήστε τα για μία ώρα στο ψυγείο
  4. Όταν περάσει βγάλτε τα και σχηματίστε μικρά κεφτεδάκια
  5. Σε ένα τηγάνι προσθέτετε το λάδι και τηγανίζετε τους κεφτέδες για τρία με πέντε λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα καφετί χρώμα απέξω

Και είναι έτοιμα αφαιρείτε και σερβίρετε!

Tips

Πάντα να χρησιμοποιείτε αποξηραμένα ρεβύθια και όχι κονσέρβας γιατί θα δώσουν καλύτερη γεύση και θα αναμειχθούν σωστότερα με τα υπόλοιπα υλικά. Μην παραλείψετε να βάλετε baking powder γιατί αυτό είναι που θα τα κάνει περισσότερο αφράτα.

Η παραδοσιακή ελληνική συνταγή επιβάλλει τηγάνισμα στους κεφτέδες και μπόλικο λάδι. Ωστόσο για μία πιο υγιεινή και light επιλογή μπορείτε να τους βάλετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς Ναι λαδόκολλα από κάτω και να τους ψήσετε για 15 με 20 λεπτά.

Μπορείτε να συνοδεύσετε το φαλάφελ σας με αραβική πίτα, με  σαλάτες ή με ζυμαρικά.

Οφέλη

Το φαλάφελ είναι μία συνταγή που έχει τις ρίζες της στην Αίγυπτο. Δημιουργήθηκε από τους κόπτες χριστιανούς σαν υποκατάστατο του κρέατος για τις περιόδους νηστείας. Τα οφέλη του πιάτου τα παίρνουμε από τα ρεβύθια, τα μυρωδικά, το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Τα ρεβίθια ενδείκνυται για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Περιέχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και έτσι ο οργανισμός τα χωνεύει αργά κρατώντας την ινσουλίνη και το σάκχαρο σε χαμηλά επίπεδα.

Πλούσια σε διαιτητικές ίνες όπως η ραφινόζη βοηθούν στην πέψη. Τα εντερικά βακτήρια τα διασπούν πολύ εύκολα και τα αφομοιώνουν αργά. Συγχρόνως μειώνουν τη χοληστερόλη περιορίζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Τα ρεβίθια περιέχουν ένα λιπαρό οξύ που ονομάζεται βουτυρικό. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην απαλλαγή τον νεκρών κυττάρων και περιορίζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Αντίδραση του συμβάλλουν και άλλες ενώσεις που περιέχονται όπως το λυκοπένιο και οι σαπωνίνες.

Συγχρόνως ενισχύουν την οστική πυκνότητα λόγω του ασβεστίου του μαγνησίου και των φυτικών ινών. Μεγάλη επίδραση έχουν και στην ψυχική υγεία Αφού η χολίνη τους βοηθά στη δημιουργία σημαντικών χημικών ουσιών που επηρεάζουν τη μνήμη τη διάθεση τον έλεγχο των μυών και τις δραστηριότητες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Τα μυρωδικά από την πλευρά τους βοηθούν στην πρόληψη το διαβήτη των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Με τις αντιφλεγμονώδεις ουσίες τους βοηθούν στη μείωση των θρομβώσεων του αίματος μειώνουν τη χοληστερόλη και βοηθούν στη διατήρηση ήπιες αρτηριακής πίεσης. Τι είναι αντιοξειδωτικά και συμβάλλουν στη μείωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής ποιότητας.

Πολλές φορές οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά πιστεύοντας ότι εκείνα είναι κυρίως που περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Οι επιστήμονες όμως καταρρίπτουν αυτόν το μύθο δίνοντας ως παράδειγμα το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Δύο ανοιχτόχρωμα λαχανικά τα οποία όμως είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα για τον οργανισμό. Το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, Β6, ποτάσιο και φολικά, ενώ το σκόρδο περιέχει επιπλέον θειαμίνη, ασβέστιο, φώσφορο, χαλκό και μαγνήσιο.

Η Jessica Jones Αμερικανίδα διαιτολόγος ανέφερε πως το να περιλαμβάνουμε σκόρδο και κρεμμύδι την καθημερινή μαγειρική ρουτίνα μας δεν θα βοηθήσει μόνο στη διατήρηση της υγείας μας, αλλά θα προσθέσει γεύση στα φαγητά κάνοντας την υγιεινή διατροφή περισσότερο επιθυμητή.

Πηγές

https://www.themediterraneandish.com/how-to-make-falafel/

https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-chickpeas

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/herbs

https://time.com/5566916/are-garlic-and-onions-healthy/

Εικόνες από https://gr.depositphotos.com/



Source link