Ελαφρύ και γρήγορο Coq au Vin με κοτόπουλο - BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Υλικά

  • ¼ φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • 6 μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 6 φλιτζάνια μανιτάρια baby portobello κομμένα στα τέσσερα
  • 3 κομμάτια μπέικον
  • 2 φλιτζάνια καρότα κομμένα σε φέτες
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ τομάτας
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κότας

Εκτέλεση

  1. Σε ένα ρηχό πιάτο ανακατεύετε το αλεύρι, το θυμάρι και μισό από το κουταλάκι αλάτι
  2. Έπειτα βουτήξτε το κοτόπουλο στο μείγμα αλευριού και φροντίστε να καλυφθούν και οι δύο πλευρές, τινάζετε το περιττό
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζετε το κοτόπουλο να ροδίσει τρία λεπτά την κάθε πλευρά
  4. Στο ίδιο τηγάνι αφαιρείται το κοτόπουλο και βράζετε τα μανιτάρια, τα καρότα, το μπέικον και τον πελτέ τομάτας μαζί με το υπόλοιπο μισό κουταλάκι αλάτι για 2 λεπτά
  5. Μετά προσθέτετε τον ζωμό, σβήνετε με κρασί και τα αφήνετε να πάρουν βράση
  6. Βάζετε πάλι το κοτόπουλο στο τηγάνι και μειώνεται τη θερμότητα
  7. Τα αφήνετε να βράσουν για περίπου μιάμιση ώρα και ελέγχετε κατά διαστήματα
  8. Στη συνέχεια αφαιρείτε και σερβίρετε

Tips

Το συγκεκριμένο πιάτο είναι πολύ διαδεδομένο στη χώρα μας και ελληνιστί ονομάζεται κόκορας κρασάτος. Για μία πιο ελαφριά εκδοχή η συνταγή έχει κοτόπουλο αντί για κόκορα, μπορείτε να το συνοδεύσετε με πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά καθώς και με διάφορα λαχανικά.