Υλικά
Για την καραμέλα βουτύρου
- ¾ φλιτζάνι ή 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 100 γραμμάρια μαλακό βούτυρο (συν επιπλέον για να λαδώσουμε τη φόρμα του κέικ)
- 2 κσ νερό
Για την τούρτα
- 1 φλιτζάνι ή 250 γραμμάρια απλό γιαούρτι
- 3 ολόκληρα αυγά
- 6 μπανάνες
- ½ φλιτζάνι ή 100 γραμμάρια λευκή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 ολόκληρο ξύσμα λεμονιού (μόνο η φλούδα)
- 1 ½ φλιτζάνι ή 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (απλό)
- ½ φλιτζάνι ή 60 γρ. αποξηραμένη καρύδα
- 2 κσ μπέικιν πάουντερ
- Αλάτι
- ¾ φλιτζάνι ή 130 γραμμάρια φυτικό λάδι
Παρασκευή
Βήμα 1 Αλείφουμε τον πάτο και τις πλευρές μιας φόρμας για κέικ με βούτυρο. Προτιμήστε μια αντικολλητική φόρμα.
Βήμα 2 Για την καραμέλα, προσθέστε τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα με αρκετό νερό για να μουλιάσει. Στη συνέχεια σε μέτρια φωτιά τοποθετήστε τη κατσαρόλα στο μάτι μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Κόψτε το βούτυρο να έτοιμο σε κομμάτια. Μόλις η καραμέλα πάρει ένα ωραίο καφέ χρώμα, προσθέστε το βούτυρο στην καραμέλα ένα κομμάτι τη φορά καθώς ανακατεύετε την κατσαρόλα. Μόλις λιώσει, χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα και ανακατέψτε μέχρι να γαλακτωματοποιηθούν μαζί η καραμέλα και το βούτυρο. Ρίξτε κατευθείαν στη φόρμα του κέικ σας και περιστρέψτε το ταψί για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα η καραμέλα βουτύρου.
Βήμα 3 Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το γιαούρτι, τα αυγά, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα.
Βήμα 4 Προσθέστε το αλεύρι, την καρύδα, το μπέικιν πάουντερ, μια πρέζα αλάτι και το φυτικό λάδι. Ανακατέψτε καλά.
Βήμα 5 Ξεφλουδίστε και κόψτε τις μπανάνες σε μήκος περίπου μίας ίντσας (2,5 cm). Τακτοποιούμε στη φόρμα του κέικ τοποθετώντας απευθείας πάνω στην καραμέλα βουτύρου. Συνεχίστε μέχρι να καλυφθεί πλήρως.
Βήμα 6 Ρίξτε τη ζύμη για κέικ πάνω από τις μπανάνες. Ισιώνετε με μια σπάτουλα. Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 – 45 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κέικ. Τρυπήστε το κέικ στο κέντρο χρησιμοποιώντας ένα σουβλάκι για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί καθώς τα διαφορετικά ταψιά και φούρνοι δίνουν πολύ διαφορετικούς χρόνους.
Βήμα 7 Μόλις ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει 30 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.
Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ
Διαβάστε σχετικά άρθρα
Εύκολο και αφράτο κέικ γιαουρτιού μόνο σε 10 λεπτά!