Τζο Μπάιντεν: Γνωρίστε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ - BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Ο Τζο Μπάιντεν ή αλλιώς Joseph Robinette Biden Jr, είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.  Χθες στις 7/11/2020 το κόμμα των Δημοκρατικών έγραψε ιστορία, αφού ο Μπάιντεν έφτασε επιτυχώς τους 270 εκλέκτορες που χρειαζόταν για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αφήσει πίσω του τον Ντόναλντ Τράμπ, μη επιτρέποντας του να μείνει στον λευκό οίκο για την επόμενη τετραετία.

Λίγα πράγματα για την ζωή του Τζο Μπάιντεν

Γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1942, μεγάλωσε στο Σκράντον της Πενσυλβάνια και στην Κομητεία Νιου Καστλ της πολιτείας Ντελαγουέρ . Αρχικά σπούδασε Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Ντελαγουέρ και στην συνέχεια σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών. Υπηρέτησε 6 φορές ως Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών για το Ντελαγουέρ από το 1972 έως το 2009 και ήταν ο τέταρτος νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία. Το 2009, παραιτήθηκε από Γερουσιαστής και διετέλεσε ως αντιπρόεδρος (47ος) των Ηνωμένων Πολιτειών στη διοίκηση Ομπάμα έως το 2017. Μέχρι τότε είχε προσπαθήσει ξανά να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές τόσο το 1988, όσο και το 2008, αλλά και τις δύο φορές αποσύρθηκε νωρίς από τη διαδικασία.

Image from DepositPhotos

Λόγω της μακροχρόνιας σχέσης του με την προεδρία στην Γερουσία, ο Μπάιντεν αναμίχθηκε αρκετά με τα πολιτικά, καθώς και με τους πολέμους των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το 1991 αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Κόλπου, αλλά υποστήριξε την επέκταση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και την παρέμβαση της στους Γιουγκοσλαβικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990. Ακόμα, υποστήριξε το ψήφισμα που ενέκρινε τον πόλεμο του Ιράκ το 2002, αλλά αντιτάχθηκε στην άνοδο των στρατευμάτων των ΗΠΑ το 2007.

Αργότερα ασχολήθηκε και με άλλα θέματα όπως τα ναρκωτικά, η πρόληψη του εγκλήματος και η πολιτική ελευθερία. Ηγήθηκε της προσπάθειας για ψήφιση των νόμων περί βίαιου ελέγχου του εγκλήματος, τη βία κατά των γυναικών και επέβλεψε έξι ακροάσεις επιβεβαίωσης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αμφισβητούμενων ακροάσεων για τους Robert Bork και Clarence Thomas.

Τζο-Μπάιντεν:-Γνωρίστε-τον-νέο-πρόεδρο-των-ΗΠΑ

Image from DepositPhotos

Ως αντιπρόεδρος, ασχολήθηκε και έλυσε αρκετά μακροχρόνια ζητήματα με την φορολογία. Συγκεκριμένα το 2009, επέβλεψε τις δαπάνες υποδομής για να αντισταθμίσει τη Μεγάλη Ύφεση. Το 2010, έλυσε ακόμα ένα αδιέξοδο στη φορολογία. Το 2011, θέσπισε τον νόμο για τον έλεγχο του προϋπολογισμού, όπου έλυσε μια κρίση ανώτατου ορίου χρέους. Τέλος το 2012, θεσπίζει και τον αμερικανικό νόμο περί φοροαπαλλαγής,  ο οποίος αντιμετώπισε τον επικείμενο «φορολογικό γκρεμό».

Ακόμα, συνέχισε με την εξωτερική πολιτική, αφού ηγήθηκε των προσπαθειών για την έγκριση της νέας συνθήκης ΗΠΑ-Ρωσίας, υποστήριξε τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και βοήθησε στη διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ προς το Ιράκ μέσω της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων το 2011.

Τζο-Μπάιντεν:-Γνωρίστε-τον-νέο-πρόεδρο-των-ΗΠΑ

Image from DepositPhotos

Η οικογενειακή τραγωδία που τον σημάδεψε

Ο Τζο Μπάιντεν παντρεύτηκε το 1966 τη Νίλια Χάντερ με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, δύο γιους και μια κόρη. Στις 18 Δεκεμβρίου 1972, λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του στη Γερουσία, η γυναίκα του και η κόρη του σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ οι δύο γιοι του, ο Μπο και ο Ρόμπερτ τραυματίστηκαν σοβαρά αλλά ανάρρωσαν πλήρως. Ο Μπο είχε σπασμένο πόδι και μερικά άλλα χτυπήματα και ο Ρόμπερτ κάταγμα στο κρανίο και άλλα τραύματα στο κεφάλι. Αν και ο Μπάιντεν σκέφτηκε να παραιτηθεί από το τότε αξίωμά του για να τους φροντίσει, η ομάδα του τον συμβούλευσε πως δεν έπρεπε. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια για τον Μπο, αφού πέθανε το 2015 λόγω καρκίνου στον εγκέφαλο.

Με τη νυν σύζυγό του γνωρίστηκαν όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο γραφείο της Γερουσίας

Η δυστυχία τον συνέτριψε και ο γνωστός πολιτικός όταν τού δινόταν η ευκαιρία, υποστήριζε πως ο οδηγός του φορτηγού που σκότωσε τη γυναίκα του και την κόρη του, ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Αυτός ο ισχυρισμός όμως, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ ούτε από την οικογένεια του οδηγού ούτε από την αστυνομία.

Αφού τού πήρε μερικά χρόνια για να ξεπεράσει την απώλεια, βρήκε παρηγοριά και αγάπη στο στοργικό πρόσωπο της Τζιλ Τρέισι Τζέικομπς Μπάιντεν, μιας παιδαγωγού από το Νιου Τζέρσεϊ η οποία μεγάλωσε στην Πενσυλβάνια. Ξεκίνησε την καριέρα της ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός στο σχολείο του Wilmington αλλά λίγο αργότερα ξεκίνησε να εργάζεται στο γραφείο της Γερουσίας.

Αν και ήταν εκεί για λίγο καιρό, μόλις 5 μήνες, ήταν αρκετό για να γνωρίσει τον Τζο Μπάιντεν και να ερωτευτούν. Οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις τότε ήταν κοινές και μάλιστα, περιείχαν και ταξίδια με την ομάδα του Γερουσιαστή στις νότιες περιοχές του κράτους.

Παντρεύτηκαν 5 χρόνια μετά τον θάνατο της γυναίκας του 

Οι δύο τους παντρεύτηκαν τον Ιούνιο του 1977 στη Νέα Υόρκη, δηλαδή 5 χρόνια μετά τον θάνατο της γυναίκας του και μάλιστα, ο Τζο της είχε κάνει πολλές φόρες πρόταση να παντρευτούν γιατί είχε διακρίνει σε εκείνη πως ήταν η ιδανική να σταθεί δίπλα του τόσο λόγω της ζωής που έκανε όσο και λόγω της οικογενειακής τραγωδίας που είχε προκύψει.

Όμως, η Τζιλ ανέλαβε να φροντίσει τα δύο ανήλικα τότε αγόρια του και τελικά είπε το πολυπόθητο «ναι», ζυγίζοντας πρώτα όλη την προβολή που θα έπρεπε να διαχειριστεί. Εξάλλου, την άγχωνε και το γεγονός της δικής της καριέρας αλλά κατάφερε να είναι και πετυχημένη γυναίκα καθώς και στοργική μητέρα και άξια σύζυγος. Μάλιστα, μαζί με τον Μπάιντεν, έχει αποκτήσει και μια κόρη την Άσλη.

Τζο-Μπάιντεν:-Γνωρίστε-τον-νέο-πρόεδρο-των-ΗΠΑ

Image from DepositPhotos

Το πρόβλημα υγείας και οι χειρουργικές επεμβάσεις εγκεφάλου του Μπάιντεν

Τον Φεβρουάριο του 1988, ύστερα από σοβαρούς πόνους στον αυχένα, ο Μπάιντεν μεταφέρθηκε για χειρουργική επέμβαση και συγκεκριμένα για να αφαιρέσει ένα ενδοκρανιακό ανεύρισμα. Ωστόσο πάνω στην φάση της ανάρρωσης , υπέστη πνευμονική εμβολή η οποία επιβάρυνε την κατάσταση της υγείας του. Η περιπέτεια του όμως δεν σταματάει εδώ, αφού ένα δεύτερο ανεύρυσμα  ήρθε στην επιφάνεια, όπου ευτυχώς αφαιρέθηκε πάλι χειρουργικά τον Μάιο της ίδιας χρονιάς. Τέλος ύστερα από 7 μήνες ανάρρωσης γύρισε στα καθήκοντα του στην Γερουσία.

Τζο-Μπάιντεν:-Γνωρίστε-τον-νέο-πρόεδρο-των-ΗΠΑ

 

Image from DepositPhotos

 

Πηγές

(1) https://el.wikipedia.org/wiki/Τζο_Μπάιντεν

 

 

Source link