Ποια 4 προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσουν αφόρητο πόνο και επώδυνη στύση;


Βασική προτεραιότητα για έναν άνθρωπο πρέπει να είναι η ασφαλής σεξουαλική επαφή. Η επιλογή δηλαδή της χρήσης προφυλακτικού ή της διατήρησης μιας μονογαμικής σχέσης με έναν σύντροφο που δεν έχει μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Αν και υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να προληφθούν, είναι σημαντικό ο άνδρας να εξετάζει τακτικά το πέος του, ώστε να μπορεί να εντοπίσει άμεσα τυχόν αλλαγές.

Τα πιο συχνά θέματα που προκύπτουν, είναι:

 • Προβλήματα στην εκσπερμάτιση

Τα προβλήματα στην εκσπερμάτιση μπορεί να περιλαμβάνουν την ανεσταλμένη εκσπερμάτιση, όταν ο άνδρας δεν μπορεί να εκσπερματίσει, την καθυστέρηση στην εκσπερμάτιση, την πρόωρη εκσπερμάτιση και την παλίνδρομη εκσπερμάτιση, όταν το σπέρμα, αντί να εξέρχεται από την ουρήθρα, εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη.

 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Η μετάδοση λοιμώξεων μέσω της σεξουαλικής επαφής μπορεί να προσβάλει το πέος, προκαλώντας κονδυλώματα, χλαμύδια, γονόρροια, σύφιλη και έρπη των γεννητικών οργάνων.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η επώδυνη ούρηση, οι εκκρίσεις από το πέος και η εμφάνιση ελκών ή φλυκταινών στο πέος ή τη γενετήσια περιοχή.

 • Προβλήματα με την ακροποσθία

Όταν η ακροποσθία ενός μη περιτομημένου πέους είναι πολύ στενή και δεν ολισθαίνει, ώστε να αποκαλύψει τη βάλανο, πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται φίμωση. Η παραφίμωση συμβαίνει όταν η ακροποσθία δεν μπορεί να επιστρέψει στη φυσιολογική της θέση μετά την ολίσθησή της πίσω από τη βάλανο.

 • Άλλα νοσήματα και καταστάσεις

Μια μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και λευκό επίχρισμα στο πέος. Η φλεγμονή της βαλάνου μπορεί να προκαλέσει πόνο και εκκρίσεις από το πέος. Η νόσος Peyronie είναι μια χρόνια κατάσταση που περιλαμβάνει την ανάπτυξη ουλώδους ιστού στους ιστούς του εσωτερικού του πέους, με αποτέλεσμα τη στροφή του πέους ή την επώδυνη στύση.

Επίσης, ο καρκίνος του πέους, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει ως φλύκταινα στην περιοχή της ακροποσθίας, της βαλάνου ή του σώματος του πέους κι έπειτα να εξελιχθεί σε ένα μόρφωμα που μοιάζει με κονδύλωμα κι εκκρίνει πυώδες υγρό, είναι ένα αρκετά σπάνιο πρόβλημα.

Ο άνδρας θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ιατρό του, εάν έχει:

 • μώλωπες στο πέος,
 • αλλαγές στον τρόπο εκσπερμάτισης,
 • αιμορραγία κατά τη διάρκεια της ούρησης ή της εκσπερμάτισης,
 • κονδυλώματα, εξογκώματα, έλκη ή εξανθήματα στο πέος ή τη γενετήσια περιοχή,
 • μια σοβαρή στροφή ή κάμψη του πέους, που προκαλεί πόνο και σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα,
 • ένα αίσθημα καύσου κατά την ούρηση,
 • εκκρίσεις από το πέος και
 • δυνατό πόνο έπειτα από τραυματισμό του πέους.

Είναι πολύ σημαντικό ο άνδρας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να περιφρουρήσει την υγεία του πέους του. Μάλιστα, αν κάποιος είναι μικρότερος από 26, μπορεί να κάνει το εμβόλιο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο και για τους άνδρες.

Όπως και να έχει, ο συστηματικός έλεγχος στον ειδικό είναι απαραίτητος, έτσι ώστε, εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, να διαγνωστεί έγκαιρα. Αν και κάποιες φορές η συζήτηση αυτών των προβλημάτων με τον ιατρό μπορεί να προκαλέσει ντροπή και αμηχανία, έχει σαφέστατη προτεραιότητα ο άνδρας να αναλάβει την ευθύνη της υγείας του.

*Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος και Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών Πέτρος Δρέττας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποια είναι τα 5 παιχνίδια στο σεξ που ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάσεις;

Σημαίνει πως θα έχω πρόβλημα την ώρα που κάνω σεξ αν το πέος μου γέρνει δεξιά ή αριστερά;

Το μεγάλο πέος προκαλεί καλύτερο οργασμό στη γυναίκα;

Source link