Lula Da Silva: ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας που επανεξελέγη, κρίθηκε αθώος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μετά από δύο χρόνια φυλακής και επέζησε από καρκίνο του λαιμού - BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Ο Luiz Inácio Lula da Silva γνωστός απλά ως Lula, είναι Βραζιλιάνος πολιτικός και πρώην συνδικαλιστής που επανεξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας στις εκλογές του περασμένου μήνα. Μέλος του Εργατικού Κόμματος διετέλεσε ξανά ως πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2003 έως το 2010. Αφού κέρδισε και πάλι τις εκλογές της Βραζιλίας του 2022, θα ορκιστεί την 1η Ιανουαρίου 2023 ως ο 39ος πρόεδρος της Βραζιλίας, διαδεχόμενος τον  Jair Bolsonaro.

Μετά την πρώτη του προεδρία, ο Lula παρέμεινε ενεργός στην πολιτική σκηνή και άρχισε να δίνει διαλέξεις στη Βραζιλία και στο εξωτερικό. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2017 κατηγορήθηκε από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά σε μια αμφιλεγόμενη δίκη και καταδικάστηκε σε εννιάμισι χρόνια φυλάκιση. Ο ομοσπονδιακός δικαστής της υπόθεσης, Sergio Moro, έγινε αργότερα υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας στην κυβέρνηση του Bolsonaro.

Παιδί από την εργατική τάξη

Ο Luiz Inácio da Silva γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1945 στο Caetés πρωτεύουσα του Pernambuco, μιας πολιτείας της βορειοανατολικής Βραζιλίας. Ήταν το έβδομο από τα οκτώ παιδιά του Aristides Inácio da Silva και της Eurídice Ferreira de Melo. Δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση του Lula, ο πατέρας του έφυγε από το σπίτι και μετακόμισε στο Santos του Σάο Πάολο με τη Valdomira Ferreira de Góis, μια ξαδέρφη της Ευριδίκης. Έτσι, ο ίδιος και τα υπόλοιπα αδέλφια του μεγάλωσαν με την μητέρα τους που τους έδωσε Ρωμαιοκαθολική ανατροφή αφού η καταγωγή της ήταν πορτογαλική και μερικώς ιταλική.

Τον Δεκέμβριο του 1952, η μητέρα πήρε τον επτάχρονο τότε Lula και τα υπόλοιπα παιδιά της και μετακόμισαν στο Σάο Πάολο για να ξανασυναντήσει τον σύζυγό της. Μετά από ένα ταξίδι 13 ημερών έφτασαν στο Guarujá για να ανακαλύψουν ότι ο Aristides είχε κάνει μια δεύτερη οικογένεια με τη Valdomira.

Παραδόξως, οι δύο οικογένειες έμεναν στο ίδιο σπίτι για κάποιο διάστημα, αλλά δεν τα πήγαιναν πολύ καλά και τέσσερα χρόνια αργότερα, η Euridice μετακόμισε με τα παιδιά της σε ένα μικρό δωμάτιο πίσω από ένα μπαρ στο Σάο Πάολο. Ήταν και η τελευταία φορά που ήταν όλοι μαζί. Από τότε ο Lula σπάνια έβλεπε τον πατέρα του, ο οποίος πέθανε αλκοολικός το 1978.

Ο Lula έλαβε ελάχιστη επίσημη εκπαίδευση. Δεν έμαθε να διαβάζει μέχρι τα δέκα του χρόνια και παράτησε το σχολείο μετά τη δεύτερη τάξη για να εργαστεί και να βοηθήσει την οικογένειά του. Η πρώτη του δουλειά σε ηλικία 12 ετών ήταν σαν λούστρος και πλανόδιος πωλητής. Στα 14, είχε μια επίσημη δουλειά σε μια αποθήκη.

Έχασε το μικρό δάχτυλο στο αριστερό του χέρι στα 19 του σε ένα ατύχημα, ενώ εργαζόταν ως χειριστής πιεστηρίου σε ένα εργοστάσιο ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Μετά το ατύχημα, χρειάστηκε να τρέξει σε πολλά νοσοκομεία πριν λάβει ιατρική βοήθεια. Αυτή η εμπειρία ήταν που καθόρισε το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στο Σωματείο Εργαζομένων. Εκείνη την εποχή, αναμείχθηκε σε συνδικαλιστικές δραστηριότητες και κατείχε αρκετές σημαντικές συνδικαλιστικές θέσεις.

Από μεταλλουργός επαναστάτης

Η καταγωγή που αντλούσε ο Lula ήταν από τις κατώτερες εργατικές τάξεις της Βραζιλίας. Η σταθερή εργατική του πορεία ξεκίνησε στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις όπου δούλευε ως μεταλλουργός. Σχεδόν αμέσως εντάχθηκε στα συνδικαλιστικά σωματεία και άρχισε τους πολιτικούς του αγώνες σε μία Βραζιλία που βρισκόταν υπό στρατιωτική δικτατορία.

Μεταξύ 1978 και 1980 βοήθησε στην ίδρυση του Εργατικού Κόμματος το 1980, κατά το πολιτικό άνοιγμα της Βραζιλίας. Ο Lula ήταν ένας από τους κύριους ηγέτες του κινήματος Diretas Já που απαιτούσε δημοκρατικές εκλογές. Στις βουλευτικές εκλογές της Βραζιλίας το 1986, εξελέγη ομοσπονδιακός βουλευτής στην πολιτεία του Σάο Πάολο με τις περισσότερες ψήφους σε εθνικό επίπεδο.

Διεξήγαγε την πρώτη του μεγάλη εκστρατεία στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας το 1989, χάνοντας στον δεύτερο γύρο από τον Fernando Collor de Mello. Έβαλε υποψηφιότητα άλλες δύο φορές στις προεδρικές εκλογές του 1994 και του 1998, χάνοντας και στις δύο εκλογές στον πρώτο γύρο από τον Fernando Henrique Cardoso.

Φτάνοντας πια στο 2002, προκηρύχθηκαν ξανά προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία τις οποίες και κέρδισε. Βασικός του αντίπαλος ήταν ο José Serra. Επανεξελέγη στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας το 2006, νικώντας τον Geraldo Alckmin στο δεύτερο γύρο της αναμέτρησης

Οι τρεις γάμοι και ο θάνατος του αγέννητου παιδιού του

Ο Lula παντρεύθηκε τρεις φορές με πρώτη σύζυγό του τη Maria de Lourdes. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1969. Δυστυχώς δύο χρόνια μετά η de Lourdes απεβίωσε από ηπατίτιδα ενώ ήταν έγκυος στον πρώτο τους γιο, ο οποίος επίσης πέθανε. Το 1974, ο Lula απέκτησε μια κόρη, τη Lurian, με την τότε κοπέλα του, Miriam Cordeiro. Οι δυο τους δεν παντρεύτηκαν ποτέ, και ο ίδιος δεν είχε επαφή με την κόρη του μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής της.

Γυρνώντας ξανά στο 1974 λίγο μετά το τέλος της σχέσης του με την Cordeiro, ο Lula παντρεύτηκε τη χήρα Marisa Letícia Rocco Casa με την οποία στη συνέχεια απέκτησε τρεις γιους. Υιοθέτησε επίσης τον γιο της Marisa από τον πρώτο της γάμο. Το ζευγάρι παρέμεινε παντρεμένο για 43 χρόνια, μέχρι το θάνατό της στις 2 Φεβρουαρίου 2017 μετά από εγκεφαλικό.

Ο τρίτος γάμος του Lula έγινε φέτος όταν παντρεύτηκε τη Rosângela da Silva. Οι δυο τους συναντήθηκαν ενώ εξέτιε ποινή στη φυλακή, λόγω κατηγοριών διαφθοράς που αργότερα αποσύρθηκαν.

Η ίδρυση του Εργατικού Κόμματος

Στις 10 Φεβρουαρίου 1980, μια ομάδα ακαδημαϊκών, διανοουμένων και ηγετών συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένου του Lula, ίδρυσαν το Partido dos Trabalhadores ή αλλιώς Εργατικό Κόμμα, ένα αριστερό κόμμα με προοδευτικές ιδέες που δημιουργήθηκε στη μέση της στρατιωτικής κυβέρνησης της Βραζιλίας.

Καθώς το πραγματικό του όνομα ήταν Luiz Inácio da Silva ο ίδιος αποφάσισε το 1982 να προσθέσει το ψευδώνυμο Lula στο νόμιμο όνομά του. Το 1983, βοήθησε στην ίδρυση του σωματείου Central Única dos Trabalhadores. Το 1984, το Εργατικό Κόμμα και ο Lula απαίτησαν άμεση λαϊκή ψήφο για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με το σύνταγμα του 1967, οι Πρόεδροι εκλέγονταν εκείνη την εποχή και από τις δύο Βουλές του Κογκρέσου σε κοινή συνεδρίαση, με εκπροσώπους όλων των πολιτειακών νομοθετικών σωμάτων. Αυτό αναγνωρίστηκε ευρέως ως απλή απάτη, καθώς, από το πραξικόπημα του Μαρτίου 1964 και μετά κάθε «εκλεγμένος» Πρόεδρος ήταν ένας απόστρατος στρατηγός που επιλέχθηκε σε μια κλειστή στρατιωτική επιτροπή.

Μετά την ανοιχτή υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος το δημόσιο αίτημα για αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Αλλά η εκστρατεία ηττήθηκε από μια ψηφοφορία στο Κογκρέσο που απέρριψε μια τροπολογία που προέβλεπε άμεσες εκλογές για το επόμενο έτος και, το 1985, ένας πολιτικός πρόεδρος, ο Tancredo Neves, εξελέγη με την ίδια έμμεση διαδικασία, με την υποστήριξη του Lula. Μόλις τέσσερα χρόνια οι εκλογές του 1989 ήταν οι πρώτες σε 29 χρόνια που εξέλεξαν πρόεδρο με άμεση λαϊκή ψήφο.

Τότε αποφάσισε να βάλει την πρώτη του υποψηφιότητα για πρόεδρος της Βραζιλίας. Οι δύο πιο δημοφιλείς αριστεροί υποψήφιοι που κατέβαιναν τότε στις εκλογές ήταν ο Lula και ο Leonel Brizola που αναμενόταν να ισοφαρίσουν για την πρώτη θέση. Ο Lula θεωρούνταν από την πλειοψηφία του κόσμου ως ο πιο αριστερός από τους δύο, που υποστήριζε την άμεση μεταρρύθμιση της γης και την αδυναμία πληρωμής του εξωτερικού χρέους.

Ένας ανήλικος υποψήφιος, ο Fernando Collor de Mello, πρώην κυβερνήτης του Alagoas, συγκέντρωσε γρήγορα υποστήριξη μεταξύ της ελίτ του έθνους με μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα. Ο Collor έγινε δημοφιλής παίρνοντας εμφατικές θέσεις κατά της διαφθοράς και κέρδισε τελικά τον Lula στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 1989. Το 1992, ο Collor παραιτήθηκε, υπό την απειλή παραπομπής για την υποτιθέμενη υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.

Η πρώτη του Προεδρική θητεία

Ο Lula υπηρέτησε δύο θητείες ως πρόεδρος από το 2003 έως το 2010 και άφησε το αξίωμά του την 1η Ιανουαρίου 2011. Κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας ομιλίας του είπε ότι ένιωθε ένα επιπλέον βάρος για να αποδείξει ότι μπορούσε να διαχειριστεί την προεδρία παρά τα ταπεινά ξεκινήματά του. Όπως είπε ο ίδιος τότε «Αν αποτύγχανα, θα ήταν η εργατική τάξη που θα αποτύγχανε· οι φτωχοί αυτής της χώρας θα αποδείκνυαν ότι δεν είχαν ό,τι χρειάζεται για να κυβερνήσουν».

Πολύ λίγες από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του εφαρμόστηκαν στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της θητείας του Lula. Ορισμένα μέλη του Εργατικού Κόμματος διαφώνησαν με την αυξανόμενη μετριοπάθεια στο επίκεντρο από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και έκτοτε εγκατέλειψαν το κόμμα για να σχηματίσουν άλλα κόμματα, όπως το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και το Κόμμα Σοσιαλισμού και Ελευθερίας. Οι συμμαχίες με παλιούς, παραδοσιακούς ολιγάρχες πολιτικούς, όπως οι πρώην πρόεδροι José Sarney και Fernando Collor, ήταν αιτία απογοήτευσης για ορισμένους από τους άλλοτε συναγωνιστές του.

Η πρώτη προεδρία του Lula συνέπεσε με την πρώτη ροζ παλίρροια στην περιοχή και χαρακτηρίστηκε από την εδραίωση κοινωνικών προγραμμάτων όπως το Bolsa Família και το Fome Zero, που οδήγησαν τη Βραζιλία να εγκαταλείψει το Χάρτης πείνας του ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στην εξουσία, ανέλαβε ριζικές μεταρρυθμίσεις, που οδήγησαν σε αύξηση του ΑΕΠ, μείωση του δημόσιου χρέους και του πληθωρισμού και βοηθώντας 20 εκατομμύρια Βραζιλιάνους να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Η φτώχεια, η ανισότητα, ο αναλφαβητισμός, η ανεργία, η βρεφική θνησιμότητα και η παιδική εργασία μειώθηκαν σημαντικά, ενώ ο κατώτατος μισθός και το μέσο εισόδημα αυξήθηκαν και η πρόσβαση στο σχολείο, το πανεπιστήμιο και την υγειονομική περίθαλψη διευρύνθηκε. Οι κοινωνικές πολιτικές του Lula βοήθησαν να βγουν εκατομμύρια από τη φτώχεια και να μεταφερθούν στη μεσαία τάξη και έφυγε από το αξίωμα το 2010 με ποσοστό αποδοχής 83% και μια οικονομία που αναπτύχθηκε κατά 7,5%.

Έπαιξε, επίσης, εξέχοντα ρόλο στην εξωτερική πολιτική, σε περιφερειακό επίπεδο και ως μέρος των παγκόσμιων εμπορικών και περιβαλλοντικών διαπραγματεύσεων. Κάπως έτσι, θεωρήθηκε ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στην ιστορία της Βραζιλίας και ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς στον κόσμο ενώ ήταν πρόεδρος. Η πρώτη του θητεία χαρακτηρίστηκε από πολλά σκάνδαλα, κυρίως το σκάνδαλο Mensalão και το Escândalo dos Sanguessugas.

Υποστήριξε τον «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», αλλά στην χώρα του ο Λουλισμός θεωρείται ουσιαστικά παρόμοιος με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Αν και έδειξε μια μετριοπαθή κεντροαριστερή φιλελεύθερη τάση οικονομικά, τόνισε την εγγύτητά του με τη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας και αξιολόγησε αρνητικά τον Juan Guaido κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Βενεζουέλα. Είναι προσωπικά κατά της άμβλωσης, αλλά υποστηρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα δημόσιας υγείας άρα να είναι νόμιμο για όσες γυναίκες την επιλέξουν.

Τα σκάνδαλα που τον έστειλαν φυλακή

Οι Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Βραζιλίας κατηγόρησαν τον πρώην πρόεδρο Luiz Inácio Lula da Silva ότι ήταν ο μέγιστος διοικητής ενός τεράστιου σχεδίου διαφθοράς στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras, σε ένα σημαντικό πλήγμα στις ελπίδες του αριστερού ήρωα για πολιτική επιστροφή.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Lula, ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Βραζιλίας, κατηγορείται από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς για τη συμμετοχή του στο τεράστιο σχέδιο δωροδοκίας στην εταιρεία πετρελαίου. Ο Deltan Dallagnol, δημόσιος εισαγγελέας, είχε δηλώσει τότε ότι είχαν προκληθεί ζημίες ύψους 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, οι δικηγόροι του Lula ανέφεραν σε δήλωση τους ότι οι εισαγγελείς δεν είχαν αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξουν τις κατηγορίες τους, οι οποίες ήταν μέρος της πολιτικής δίωξης για να μην είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές του 2018.

Η διετής έρευνα κατά της διαφθοράς Operation Carwash, με έδρα την πόλη Curitiba της νότιας Βραζιλίας, αποκάλυψε πώς πολιτικοί διορισμένοι από το Εργατικό Κόμμα του Lula και τους συμμάχους του παρέδωσαν υπερτιμημένα συμβόλαια σε επιχειρήσεις μηχανικών σε αντάλλαγμα για παράνομη χρηματοδότηση κομμάτων και δωροδοκίες.

Toν Νοέμβριο του 2019, ο Luiz Inácio Lula da Silva αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή μετά από απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου που χαροποίησε τους υποστηρικτές του και εξόργισε τους οπαδούς του ακροδεξιού προέδρου Jair Bolsonaro. Τον Lula, ο οποίος εξέτιε ποινή διαφθοράς 12 ετών, υποδέχτηκαν εκατοντάδες υποστηρικτές φορώντας κόκκινα γιλέκα με το πρόσωπό του έξω από το αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην πόλη Κουριτίμπα, όπου ήταν φυλακισμένος για 580 ημέρες.

Σε μια ομιλία του προς το πλήθος ευχαρίστησε τους αγωνιστές του κόμματος που είχαν κατασκηνώσει έξω καθ’ όλη τη διάρκεια της φυλάκισής του και έθιξε την διαπλεκόμενη αστυνομία, τους εισαγγελείς, την εφορία και το δικαστικό σύστημα που τον φυλάκισε με ψεύτικες κατηγορίες.

Η διάγνωση με καρκίνο του λαιμού και η ανάρρωση

Λίγο μετά το τέλος της θητείας του το 2011 ο Lula διαγνώστηκε με καρκίνο του λαιμού όντας 40 χρόνια δεινός και φανατικός καπνιστής. Διαγνώστηκε με κακοήθη όγκο στον λάρυγγα και υποβλήθηκε σε χημειοθεραπείας στο νοσοκομείο Sirio Libanes του Σάο Πάολο. Η χημειοθεραπεία επιλέχθηκε αντί της χειρουργικής επέμβασης για τη διατήρηση των λειτουργιών του λάρυγγα, ή του φωνητικού κουτιού. Σύμφωνα με άλλο ογκολόγο του ο όγκος ήταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο και δεν είχε εξαπλωθεί μέσω του λαιμού ή στους λεμφαδένες του.

Έναν χρόνο αργότερα το 2012, οι εξετάσεις πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού και λαρυγγοσκόπησης έδειξαν απουσία οποιουδήποτε ορατού όγκου όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο. Για λίγους μήνες ακόμη συνέχισε τη λογοθεραπεία και ότι η πρόοδός του ήταν συνεχόμενη. Έτσι, ολοκλήρωσε τρεις κύκλους χημειοθεραπείας τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, πριν ξεκινήσει την ακτινοθεραπεία.

 

Source link