Κιρ Στάρμερ: Από δικηγόρος που υπερασπιζόταν αναρχικούς vegan, πρωθυπουργός της Βρετανίας - Η απόμακρη σχέση με τον πατέρα του που τον στιγμάτισε και η σπάνια ασθένεια της μητέρας του που δεν μπορούσε να περπατήσει, να μιλήσει ή να φάει - Πώς γνωρίστηκε με τη γυναίκα που κρατάει πάντα από το χέρι; - Η άκρως ιδιωτική οικογενειακή τους ζωή


Ο Keir Starmer έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας την Παρασκευή (5/6), μετά την αποφασιστική νίκη του Εργατικού Κόμματος στις γενικές εκλογές.

«Σε ολόκληρη τη χώρα μας, οι άνθρωποι θα ξυπνήσουν με την είδηση ότι ένα βάρος έχει αρθεί, ένα βάρος που τελικά απομακρύνθηκε από τους ώμους αυτού του έθνους», δήλωσε ο κ. Starmer πανηγυρίζοντας στους υποστηρικτές του στο κεντρικό Λονδίνο τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Ο κ. Στάρμερ, ένας 61χρονος πρώην δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει ηγηθεί μιας αξιοσημείωτης ανατροπής για το Εργατικό Κόμμα, το οποίο μόλις πριν από λίγα χρόνια υπέστη τη χειρότερη εκλογική ήττα του από τη δεκαετία του 1930. Έχει τραβήξει το κόμμα προς το πολιτικό κέντρο, αξιοποιώντας παράλληλα τις αποτυχίες τριών συντηρητικών πρωθυπουργών.

Ο κ. Starmer αντικαθιστά τον Rishi Sunak, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από λιγότερο από δύο χρόνια και τηλεφώνησε στον κ. Starmer για να τον συγχαρεί.

Εξελέγη στο Κοινοβούλιο το 2015, διαδέχθηκε τον αριστερό Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών το 2020 και άρχισε να αναδιαμορφώνει το κόμμα. Απέσυρε την πρόταση του κ. Κόρμπιν για εθνικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών της Βρετανίας και υποσχέθηκε να μην αυξήσει τους φόρους στις εργαζόμενες οικογένειες. Δεσμεύτηκε να στηρίξει τον στρατό της Βρετανίας, ελπίζοντας να διώξει μια αντιπατριωτική ταμπέλα που είχε κολλήσει στους Εργατικούς κατά την εποχή του Κόρμπιν.

Ο κ. Starmer ξερίζωσε επίσης τον αντισημιτισμό που είχε μολύνει τις τάξεις του κόμματος υπό τον κ. Corbyn. Αν και δεν έχει συνδέσει αυτό με την προσωπική του ζωή, η σύζυγός του, Βικτόρια Στάρμερ, προέρχεται από εβραϊκή οικογένεια του Λονδίνου.

Στην πρωινή ομιλία του την Παρασκευή, είπε στους υποστηρικτές του ότι ήταν οι βαθιές αλλαγές στο κόμμα που επέτρεψαν την αποφασιστική νίκη, αλλά πρόσθεσε ότι τώρα θα αρχίσει η σκληρή δουλειά.

«Δεν σας υπόσχομαι ότι θα είναι εύκολο. Το να αλλάζεις μια χώρα δεν είναι σαν να γυρνάς έναν διακόπτη», είπε. «Θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα».

Mία αναδρομή στη ζωή του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας

Ο Keir γεννήθηκε στο Southwark, στο νότιο Λονδίνο, στις 2 Σεπτεμβρίου 1962.

Έχει αναφερθεί ευρέως ότι πήρε το όνομά του από τον Keir Hardie, ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος και πρώτο ηγέτη του (1906-1908).

Ωστόσο, μια βιογραφία του Κιρ του 2021 σημειώνει ότι ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του το 2015 ότι δεν είχε καμία απόδειξη γι’ αυτό, καθώς δεν είχε μιλήσει ποτέ με τους γονείς του γι’ αυτό.

Μαζί με άλλα τρία αδέλφια του, μεγάλωσε σε ένα «ημιυπόγειο με βότσαλα» στο Oxted, μια μικρή πόλη στο Surrey, όπου ο πατέρας του Rodney ήταν κατασκευαστής εργαλείων και η μητέρα του Josephine εργαζόταν ως νοσοκόμα στο NHS.

Ο ηγέτης των Εργατικών περιέγραψε πώς η μητέρα του έπασχε από τη νόσο Still, έναν σπάνιο τύπο φλεγμονώδους αρθρίτιδας που σήμαινε ότι δεν μπορούσε να περπατήσει, να μιλήσει ή να φάει.

Πέθανε το 2015 – μόλις λίγες εβδομάδες αφότου εξελέγη βουλευτής των Εργατικών για το Holborn και το St Pancras.

Σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή του Sky News για ανθρώπους και πολιτική Νικ Μάρτιν, ο Τομ Μπάλντουιν, ο συγγραφέας μιας μη εγκεκριμένης βιογραφίας του Κίρ, δήλωσε ότι «συνέβαιναν τόσα πολλά» στην οικογένεια του ηγέτη των Εργατικών που δεν άφηναν «πολλά περιθώρια σε κάποιον σαν τον Κίρ Στάρμερ να μάθει να συναισθάνεται, να εκφράζεται».

«Δεν υπήρχε πολύς χώρος για να μιλήσει για τα προβλήματά του», είπε.

Ο Κιρ υιοθέτησε την πολιτική των γονιών του και εντάχθηκε στο Εργατικό Κόμμα ως έφηβος.

Μετά την αποφοίτησή του από το Reigate Grammar School – όπου συμμαθητές του ήταν ο Norman Cook (γνωστός και ως Fatboy Slim) και ο Andrew Cooper, ο οποίος αργότερα έγινε Tory peer και διευθυντής στρατηγικής του λόρδου David Cameron – σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

Ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς του που πήγε στο πανεπιστήμιο και απέκτησε επίσης μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Οξφόρδη.

Ο Keir έχει περιγράψει τη σχέση του με τον πατέρα του, ο οποίος πέθανε τρία χρόνια αργότερα, το 2018, ως “απόμακρη” και έχει πει ότι λυπάται που δεν είχε στενότερο δεσμό μαζί του.

Έχει μιλήσει συχνά για το πώς ο πατέρας του ένιωθε ασέβεια λόγω του επαγγέλματός του, κάτι που έχει οδηγήσει στην επιθυμία του για μια αίσθηση «σεβασμού» στην κοινωνία.

Σε συνέντευξή του στο Politics Hub With Sophy Ridge του Sky News, ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι λυπάται που δεν «αντιμετώπισε» την απόμακρη σχέση που είχε με τον πατέρα του πριν πεθάνει.

Είπε ότι επειδή ο πατέρας του περνούσε τόσο πολύ χρόνο φροντίζοντας τη μητέρα του, «ο συναισθηματικός χώρος ήταν πιο συμπιεσμένος από ό,τι θα μπορούσε να είναι διαφορετικά».

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα επένδυσε όλα στη μητέρα μου, και μάλλον θα έπρεπε να το είχα αντιμετωπίσει αυτό πριν πεθάνει».

«Και μακάρι να το είχα κάνει – αλλά δεν το έκανα.»

Νομική καριέρα

Ο επερχόμενος πρωθυπουργός μίλησε για το πώς συνειδητοποίησε ότι ο νόμος και η δικαιοσύνη ήταν ένας χώρος για να επιφέρει κοινωνική αλλαγή.

Μετά την αποχώρησή του από το πανεπιστήμιο, ο Keir αναδείχθηκε σε ιδεολογικό δικηγόρο της αριστεράς.

Το 1987, άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, προτού γίνει επικεφαλής της Εισαγγελίας του Στέμματος και διευθυντής των δημόσιων διώξεων (DPP) από το 2008 έως το 2013.

Ένα από τα πιο περίεργα χαρακτηριστικά της ιστορίας του Keir είναι η φήμη – που διαψεύστηκε από τη συγγραφέα Helen Fielding – ότι αποτέλεσε την έμπνευση για τον χαρακτήρα του Mark Darcy στα βιβλία Bridget Jones.

Η σύζυγός του Βικτόρια και η άκρως ιδιωτική οικογενειακή ζωή

Όπως και ο σύζυγός της, η Victoria εκπαιδεύτηκε ως δικηγόρος, αλλά τώρα εργάζεται στην επαγγελματική υγεία για το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) – ένας ρόλος που αγαπάει, δήλωσε ο Sir Keir σε συνέντευξή του.

Ο Keir και η Victoria έχουν δύο παιδιά μαζί και ζουν στο Camden, στην εκλογική του περιφέρεια Holborn and St Pancras.

Δεν αναφέρουν δημόσια τα ονόματα των παιδιών τους.

Παρακολουθεί μαζί με τα παιδιά του αγώνες της Άρσεναλ, όπου είναι κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας και παίζει τακτικά ποδόσφαιρο.

Η Victoria έχει κρατηθεί σε μεγάλο βαθμό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας – δεν έχει δώσει ποτέ συνέντευξη και «θα το κρατήσουμε έτσι», δήλωσε ο Κeir στους Times.

Η έντονα ιδιωτική σύζυγος του Keir Starmer βγήκε από τη σκιά και μπήκε στο προσκήνιο την Παρασκευή (5/6), καθώς το ζευγάρι γιόρτασε την ιστορική εκλογική νίκη των Εργατικών με ένα παθιασμένο φιλί.

Λίγες ώρες προτού ξεκινήσει μια νέα ζωή στην Downing Street, η Victoria έκλεισε τα μάτια της και απόλαυσε μια αγκαλιά με τον Keir μετά την ομιλία του σε μια συγκέντρωση νίκης στο κεντρικό Λονδίνο την Παρασκευή το πρωί (5/6).

Πώς γνωρίστηκαν, ο Κeir και η Victoria;

Ο Keir περιέγραψε την πρώτη τους γνωριμία στην εκπομπή Life Stories του Piers Morgan το 2020.

«Έκανα μια υπόθεση στο δικαστήριο και όλα εξαρτιόνταν από το αν τα έγγραφα ήταν ακριβή. Ρώτησα τους συναδέλφους μου ποιος πραγματικά συνέταξε αυτά τα έγγραφα, μου είπαν μια γυναίκα που ονομάζεται Victoria, οπότε είπα ας τη φέρουμε στη γραμμή».

Είπε ότι την άκουσε να μουρμουρίζει «Ποιος στο διάολο νομίζει ότι είναι;», πριν κλείσει το τηλέφωνο.

Χωρίς να πτοηθεί, της ζήτησε να βγουν ραντεβού σε μια παμπ στο Camden. Αυτό συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2007.

Source link