Crispin Obey: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος από την Μεγάλη Βρετανία που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση τεσσάρων γυναικών; - BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Ο Crispin Odey είναι διαχειριστής hedge funds με έδρα το Λονδίνο και ιδρυτικός εταίρος της Odey Asset Management. Τον Απρίλιο του 2011 η εταιρεία είχε υπό διαχείριση 6,5 έως 7 δισεκατομμύρια δολάρια, με τον Odey να διαθέτει προσωπικά περιουσιακά στοιχεία 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το Bloomberg τον Νοέμβριο του 2017, είναι «γνωστός για τις πτωτικές προοπτικές του» στις αγορές. Σύμφωνα με την The Sunday Times Rich List το 2020, ο Odey και η τότε σύζυγός του Nichola Pease είχαν αξία 825 εκατομμυρίων λιρών.

Γεννημένος σε οικογένεια βιομηχάνων

Ο Odey γεννήθηκε ως Robin Crispin William Odey στο East Riding του Yorkshire τον Ιανουάριο του 1959 και ήταν ο μοναχογιός του βιομηχάνου Richard Odey. Ο πατέρας του ήταν από οικογένεια βιομηχάνων του Yorkshire και ο παππούς του George Odey ήταν ένας από τους πιο συντηρητικούς βουλευτές της Μεγάλης Βρετανίας. Η μητέρα του, από την άλλη, καταγόταν από την γνωστή οικογένεια Clitherow. Το 1980, η αδερφή του Caroline παντρεύτηκε τον Henry David Montgomery γόνο μεγάλης οικογενείας με τεράστια περιουσία και απέκτησαν τρία παιδιά.

Φοίτησε στο Harrow School και αποφοίτησε από το Christ Church της Οξφόρδης το 1980 με πτυχίο στην ιστορία και τα οικονομικά. Λίγο μετά την αποφοίτησή του, ανακάλυψε ότι ο πατέρας του είχε τεράστια χρέη και οι διαχειριστές τον έκαναν υπεύθυνο για το Hotham Hall, ένα κτήμα 4.000 στρεμμάτων που βρισκόταν στην οικογένεια της μητέρας του από το 1720. Σε ηλικία 23 ετών, πούλησε όλη την περιουσία της οικογένειας για να ξεχρεώσει και πουλούσε φυλλάδια για να ζήσει με τα οποία βοηθούσε και τον πατέρα του.

Ίδρυση της Odey Asset Management

Μετά το πανεπιστήμιο, ο Odey ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος. Ωστόσο, αντί να ακολουθήσει νομική καριέρα, εντάχθηκε στους διαχειριστές κεφαλαίων Framlington και στη συνέχεια έφυγε για να εργαστεί στην Barings International, όπου διηύθυνε το Baring European Growth Trust. Διηύθυνε τα ηπειρωτικά ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία στην Framlington and Barings.

Ο Odey ίδρυσε την Odey Asset Management το 1991 με αρχικό επενδυτή τον George Soros. Έτσι, η εταιρεία με κεφάλαιο 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Odey υπέστη μεγάλες απώλειες το 1994 όταν η Federal Reserve απροσδόκητα αύξησε τα επιτόκια, αλλά μετά ξεκίνησε να ανακάμπτει προβλέποντας ότι η αξία των ασφαλιστών θα αυξανόταν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη το 2001.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Odey συνεργάστηκε στενά με τον Hugh Hendry, ο οποίος διηύθυνε το Ταμείο Ηπειρωτικής Ευρώπης του Odey με τις κορυφαίες επιδόσεις. Ο Hendry έφυγε το 2005 για να ιδρύσει την Eclectica Asset Management. Αναφερόμενος στον Hendry, ο ίδιος ο Odey είπε: «Οι Odey τη δεκαετία του 1990 ήταν ένα συγκρότημα ενός άνδρα· οι Odey τη δεκαετία του 2000 ήταν ένα συγκρότημα δύο ατόμων».

Οι προβλέψεις του για τις τράπεζες

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Odey «βγήκε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 όταν συμπύκνωσε τραπεζικές μετοχές, ένα επικερδές στοίχημα που τον βοήθησε να κερδίσει σχεδόν 28 εκατομμύρια λίρες εκείνη τη χρονιά». Εκείνο το έτος η επιστροφή του ήταν 54,8%.

Ήταν αρνητικός για τη θέση των τραπεζών εδώ και πολλά χρόνια, υποβιβάζοντας την Bradford & Bingley ήδη από το 2005, αμφισβητώντας τις γερμανικές τράπεζες και προειδοποιώντας συνεχώς για τους κινδύνους του χρέους και των διογκωμένων τιμών των κατοικιών. Επέμεινε στις θέσεις του στις αρχές του 2009, αλλά τον Απρίλιο πήρε ισχυρότερη θέση καθώς προέβλεψε το ράλι της αγοράς εκείνης της χρονιάς. Η εφημερίδα Times επέλεξε τον Odey ως “Business Big Shot” για το 2008.

Τον Μάιο του 2009, ο Odey προσέλκυσε κάποια διαμάχη επειδή είπε στους The Times ότι θα έφευγε από τη χώρα για να αποφύγει να πληρώσει φόρο εισοδήματος 50%. Στο επίκεντρο περαιτέρω διαμάχης βρέθηκε το 2009, όταν αποκαλύφθηκε ότι υποστήριξε οικονομικά τους αντιευρωπαϊστές στο ιρλανδικό δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Τον Μάιο του 2010, η Odey Asset Management σχημάτισε μια νέα εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων με την Bruellan Wealth Management της Γενεύης που ονομάζεται Odey Bruellan. Το αμοιβαίο κεφάλαιο Odey European Inc. της Odey Asset Management κατατάχθηκε στο Νο. 5 στη λίστα του Bloomberg για το 2012 με τα 100 μεγάλα Hedge Funds με τις καλύτερες επιδόσεις.

Η μείωση της περιουσίας του

Το 2016 ο Odey είδε την προσωπική του περιουσία να μειώνεται κατά 200 εκατομμύρια λίρες, αφού τα κέρδη της Odey Asset Management υπέστησαν σημαντική πτώση. Ο μισθός του μειώθηκε επειδή τα κέρδη μειώθηκαν σχεδόν κατά 45% από το προηγούμενο έτος. Την ίδια χρονιά ο Odey ήταν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Brexit, υποστηρίζοντας ότι θα προσέφερε στην Αγγλία μεγαλύτερη αυτοδυναμία και ανεξαρτησία.

Αργότερα το ίδιο έτος, το hedge fund του κέρδισε περίπου το 15% της αξίας του μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το Brexit αντισταθμίζοντας την αρχική μείωση των εισοδημάτων του. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε στο BBC το πρωί της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος ότι είχε βγάλει 220 εκατομμύρια στερλίνες εικάζοντας ότι οι αγορές θα πέσουν, λέγοντας “‘Il mattino ha l’oro in bocca’ “το πρωί έχει χρυσό στο στόμα του”.

Τον Ιούνιο του 2017, η Daily Telegraph ανέφερε ότι το ταμείο του είχε επωφεληθεί από την πτώση της αξίας της λίρας που προέκυψε από τους λανθασμένους χειρισμούς τους κοινοβουλίου. Τον Αύγουστο του 2017 παρέμεινε επενδυτής στη Sky. Αφού υποστήριξε αρχικά την προσφορά της Fox για το Sky, τον Νοέμβριο του 2017, αντιτάχθηκε στην προσφορά, αφού τα οικονομικά αποτελέσματα της Sky αποδείχθηκαν καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Το ενεργητικό υπό διαχείριση στο αμοιβαίο κεφάλαιο μειώθηκε από 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2015, σε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2017 όπως και τα κεφάλαια στο ταμείο του, το Odey European. Οι Financial Times απέδωσαν τις απώλειες εν μέρει σε συναλλαγές που έγιναν με κακά χρονοδιαγράμματα. Στις 5 Ιανουαρίου 2018, οι New York Times ανέφεραν ότι η Odey Asset Management είχε χάσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας της το 2017, σημειώνοντας πτώση περίπου 20,5%.

Οι New York Times ανέφεραν ότι η απόδοση του αμοιβαίου κεφαλαίου του Odey «έχει υποστεί βαριά αφότου κράτησε αρνητική στάση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και πτωτικές θέσεις έναντι μετοχών που δεν απέφεραν καρπούς». Είχε επίσης υποθέσει ότι θα υπήρχε ένα κραχ που θα προέκυπτε από τα υψηλά επιτόκια.

Οι δύο γάμοι του

Ο Odey παντρεύτηκε τη μεγαλύτερη κόρη του Rupert Murdoch, Prudence, αλλά το ζευγάρι χώρισε μόλις 15 μήνες αργότερα. Στη συνέχεια παντρεύτηκε τη Nichola Pease, αντιπρόεδρο της JO Hambro Capital Management και μέλος μιας από τις ιδρυτικές οικογένειες της Barclays Bank. Ο Odey δεν είχε παιδιά από την πρώτη του σύζυγο. Απέκτησε όμως τρία παιδιά, δύο γιους και μία κόρη, με τη δεύτερη σύζυγό του.

Τον Μάιο του 2020, ο Odey κατηγορήθηκε για άσεμνη επίθεση μετά από καταγγελία μιας γυναίκας για ένα περιστατικό το 1998. Ο Odey αρνήθηκε την κατηγορία στο Δικαστήριο του Westminster Magistrates’ Court στις 28 Σεπτεμβρίου και αφέθηκε υπό εγγύηση για να εμφανιστεί στο δικαστήριο του Hendon στις 17 Φεβρουαρίου 2021. Μετά από μια δίκη στο Δικαστήριο του Westminster Magistrates’ Court τον Μάρτιο του 2021, ο Odey απαλλάχθηκε από την κατηγορία.

Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Παραπάνω αναφέρθηκε πως ο Odey αθωώθηκε από το δικαστήριο για τις κατηγορίες. Παρ’ όλα, αυτά οι μέτοχοι και το διοικητικό συμβούλιο των εταιρειών του ακόμη δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις καταγγελίες και ερευνούν το θέμα βάσει και των νέων στοιχείων που βγαίνουν συνεχώς στο προσκήνιο.

Τα αφεντικά της Odey Asset Management φέρεται να δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν τους ισχυρισμούς για σεξουαλική επίθεση εναντίον του ιδρυτή Crispin Odey ως εξαιρετικά σοβαρούς, μετά και τα νέα στοιχεία που βγαίνουν στο φως. Η έρευνα συνεχίζεται γύρω από το θέμα αφού ο επικεφαλής της Odey Asset Management μπορεί να αθωώθηκε για άσεμνη επίθεση τον Μάρτιο του 2021, αλλά ο περιφερειακός δικαστής Νίκολας Ρίμερ περιέγραψε την υπόθεση του καταγγέλλοντος ως «γεμάτη από ανησυχητικές ασυνέπειες». Θεωρεί δε, πως ο Odey προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την επίλυση της υπόθεση για να διατηρήσει το όνομα και την φήμη του καθαρά.Source link